Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА реши съдбата на Белингам

04 юли 2024, 14:29 часа
Реклама

Очакваното решение на УЕФА относно потенциалното наказание на Джуд Белингам след грубия му жест по време на мача със Словакия стана ясно днес. По време на осминафиналния сблъсък на "трите лъва" на Евро 2024, Белингам вкара невероятен гол в 95-тата минута, с който поведе обрата за страната си. След като отпразнува попадението си с отбора, англичанинът направи неприличен жест, с който привлече вниманието. Така 21-годишният Белингам стана обект на разследване от страна на ръководния орган на европейския футбол.

Ще играе ли Джуд Белингам срещу Швейцария?

Някои в социалните мрежи предположиха, че звездата на Реал Мадрид го е насочил към словашката скамейка. Но след победата на Англия с 2:1 Джуд Белингам сподели, че постъпката му е била просто шега, насочена към негови приятели, които са гледали от трибуните. "Нищо друго освен уважение към начина, по който този отбор на Словакия игра тази вечер", добави той в "X".

УЕФА започна разследване на случая, като изпрати писмо до Белингам и Англия с искане за обяснение. Приема се, че полузащитникът планира да поддържа първоначалното си обяснение, че жестът му е бил шега. Разследването породи опасения, че Белингам може да бъде отстранен за четвъртфинала срещу Швейцария в събота.

Колко ще струва на Белингам грубия жест срещу Словакия?

В нов доклад обаче се твърди, че Белингам ще избегне забраната. Германското издание Bild твърди, че футболистът няма да понесе наказание, но за сметка на това ще получи 5-цифрена глоба. 

Белингам направи подобен жест, след като вкара победното попадение в последната минута за Реал Мадрид срещу Барселона през миналия сезон, и в този случай той не беше разследван за поведението си.

Джуд Белингам

Bild също така посочи, че вратарят на Аржентина Емилиано Мартинес е направил подобен жест по време на дузпите във финала на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар и се е отървал с глоба.

Джуд Белингам не е единственият играч, срещу когото се води разследване за жест по време на Евро 2024. Звездата на Турция Мерих Демирал също е разследван от УЕФА, след като по време на победата на Турция над Австрия в осминафинала във вторник вечерта изпълни "вълчия поздрав" - жест, свързан със "Сивите вълци" - крайнодясна екстремистка група.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес