Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени установиха защо няма смисъл да се приемат мултивитамини

04 юли 2024, 14:12 часа
Реклама

Изследователи проведоха голямо проучване и направиха важно откритие за връзката между дългосрочната ежедневна добавка на мултивитамини и очакваната продължителност на живота.

Тялото ни се нуждае от витамини, те регулират много процеси и важни функции. Липсата или пълният дефицит на един или повече е от решаващо значение за здравето. Така наскоро изследователи и лекари стигнаха до извода, че възрастните хора над 75 години трябва да приемат витамин D, поне в малки дози, но постоянно. Учените са доказали, че това намалява риска от смърт.

Но има ли смисъл да се приемат мултивитамини, които мнозина купуват в аптеките, за да подобрят здравето си? Например, по време на менопаузата, повишаване на имунитета през есента или пролетта или по време на периода на растеж на инфекциозни заболявания. Учените решиха да разберат как приемането на мултивитамини влияе върху продължителността на живота.

Кои витамини никога не трябва да се пият заедно

Мултивитамините не удължават живота

Изследователи от Националния здравен институт на САЩ (NIH) комбинираха данни от три големи проучвания, включващи повече от 390 000 здрави възрастни. Те анализираха как приемането на мултивитамини влияе върху смъртността.

Изследователите разделили участниците в експеримента на три групи: тези, които не са използвали мултивитамини, тези, които са ги използвали от време на време, и тези, които са ги приемали ежедневно.

Заключението след проучване на двадесетгодишни данни от наблюдения е, че ежедневният прием на мултивитамини не е в състояние да удължи живота. Това по никакъв начин не предпазва от рак, сърдечни заболявания или атеросклероза. Напротив, рискът от смърт по каквато и да е причина сред тези, които са приемали мултивитамини, е дори малко по-висок, отколкото сред тези, които изобщо не са ги приемали.

Причините за това може да са няколко, отбелязват учените. Може би хората с лошо здраве купуват и пият мултивитамини по-често от „здравите хора“.

Важно е да преразгледате хранителните си навици и да не пиете витамини, това е, което може да удължи живота. В регионите, където живеят дълголетници, те ядат много зеленчуци, плодове и бобови растения. Например, проучване от 2023 г. установи, че с преминаването към по-здравословни храни може да добавите до 10 години към живота си.

Никога не комбинирайте тези витамини - ето защо!

Кой може да се възползва от това?

Учените също отбелязват, че приемът на определени витамини е полезен за хора със специфични заболявания или по време на бременност.

·       Бета-каротинът, витамините С и Е и цинкът забавят прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, очно заболяване.

·       Мултивитамините могат да помогнат на пациенти, подложени на бариатрична хирургия.

·       Добавките с фолиева киселина по време на бременност могат да помогнат за предотвратяване на сериозни вродени дефекти.

Изследователите предупреждават, че понякога хранителни добавки и витамини могат да бъдат дори опасни, ако се приемат в прекомерни дози или заедно с други лекарства. Да, бета каротинът повишава риска от рак на белия дроб, при пушачи витамин К може да намали ефективността на разредителите на кръвта и калция, а цинка ограничава усвояването на антибиотици.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес