Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не обличайте това през лятото от 11:00 до 16:00 ч – опасно е

04 юли 2024, 12:04 часа
Реклама

През следващите месеци времето се очаква да бъде променливо: жегата може да бъде заменена от студ, а слънцето може да бъде заменено от дъждове. Това означава, че трябва да се погрижите за подходящ гардероб, за да не настинете случайно или да получите топлинен удар.

Времето може да се промени не само през седмицата, но и в рамките на един ден. Температурите обикновено са по-високи през деня и по-ниски рано сутрин, вечер и през нощта.

Намирането на универсално облекло, което ще бъде удобно както в обедната жега, така и в прохладата на нощта, също е малко вероятно. Остава да се предвидят всички повече или по-малко вероятни опции при напускане на къщата: дъжд, топлина, вятър, прохлада.

Кои са най-популярните цветове за летни дрехи тази година? (ВИДЕО)

Как да избегнем ARVI?

Ако планирате да останете навън за дълго време, препоръчително е да се застраховате предварително в случай на възможни промени във времето и слънчевата активност. В прогнозата трябва да се обърне внимание не само на температурата на въздуха, но и на скоростта на вятъра: това може да повлияе на субективното усещане за топлина.

За да направите това през лятото, би било добра идея да вземете със себе си:

·       нещо, което може да се сваля и облича - лека ветровка или компактно яке, което лесно се прибира в чанта;

·       при дъжд - чадър или полиетиленов джобен дъждобран.

Как да не прегреем в жегите?

Освен настинки, летните капризи на времето могат да предизвикат топлинен удар, ако прегреете на слънце. За да не се случи това, опитайте се да ограничите престоя си на слънце в периодите на пикова активност – от 11 до 16 часа. Между другото, струва си да се има предвид, че сега, според астрономите, нашата звезда се доближава до пика на своята активност  - броят и силата на слънчевите изригвания нарастват.

Също така, за да се предпазите от топлинен удар, експертите съветват по възможност да не носите следните дрехи и обувки от 11 до 16 часа:

·       твърде топли, извън сезона,

·       рокли от синтетични материали,

·       тесни панталони,

·       затворени маратонки.

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

За предпочитане е да изберете широки дрехи от леки естествени материи и сандали или чехли.

Освен това, през лятото е полезно да носите шапка, а при ярко слънце можете да използвате слънчев чадър.

И не забравяйте да пиете достатъчно вода. Но определено трябва да се откажете от алкохола и сладките напитки в горещините.

Ако се почувствате зле, веднага намерете хладно място за почивка и при необходимост се консултирайте с лекар. Лекарят отново припомни първите признаци на прегряване :

·       главоболие,

·       силно изпотяване,

·       слабост,

·       световъртеж.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес