Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесните трикове за премахване на петна от пот и дезодорант под мишниците

17 декември 2021, 14:00 часа
Реклама

Петната от пот и дезодорант под мишниците на ризите и блузите ви, които не подлежат на обикновено изпиране, са един от най-често срещаните проблеми, водещ до захабяване на тъканите и необходимост от замяна на дрехите с нови, което коства време и средства.

Често петната се появяват след няколко обличания и навярно бихте искали да спасите ризата си, а не да я изхвърлите. Причината за тези петна се корени в алуминиеви съединения във вашия антиперспирант дезодорант, които реагират с потта ви, и обикновено имат жълтеникав цвят върху белите и светли дрехи и белезникав върху тъмните.

Петна могат да се получат и когато се изпотявате обилно от стрес, както и ако не изплакнете добре дрехата и я сушите на слънце с остатъци от препарат. Ако изпирането с подходящ препарат не помогне за елиминиране на петната, изпробвайте някои от тези лесни трикове, които са доказано ефективни, икономични и елементарни за прилагане.

  1. Премахването на жълти петна под мишниците на бели дрехи може лесно да се случи с помощта на четири супени лъжици сода бикарбонат и една четвърт чаша топла вода, разбъркани и втрити върху петното. След като постои на слънце по този начин за поне 3-4 часа, може да изперете дрехата както обикновено.
  2. Ако сезонът е такъв, че слънцето не се показва, може да добавите водороден прекис към тази смес в съотношение 1 към 1 към 1 и да оставите петната намазани по-дълго, преди да изперете.
  3. Упоритите петна, които отказват за избелеят, може да изчистите с аспирин, стрит на кашичка и втрит в петното с четка. Дрехата се оставя да престои няколко часа, преди да бъде изпрана, като най-добре е да е на слънце, ако сезонът го позволява.
  4. За избелване на жълти петна от дезодоранта върху светли дрехи може да използвате сок от лимон – натурален и прясно изстискан от вас. Оставете да постои, преди да изперете.
  5. Сапунът, смесен с  водороден пероксид и нанесен с четка върху петната под мишниците, също е отлично средство за разрешаване на проблема. Не търкайте грубо, за да не нараните тъканите. Нека четката да е с мек косъм. Оставете да престои достатъчно, докато петната видимо избелеят. Не забравяйте, че пероксидът е подходящ единствено за бели дрехи и може фатално да обезцвети останалите.
  6. Таблетките,  с които възрастните членове на семейството ви избелват протезите си, са идеални за избелване на ризата ви, ако тя също е бяла. Накиснете я с вода и таблетка и оставете да престои през нощта. Изперете, както обикновено.
  7. Ако нищо до тук не е помогнало, смесете белина на кислородна основа с амоняк и третирайте петната. Внимавайте – това е мощна химическа смес и е важно белината да НЕ е на хлорна основа, тъй като се получава опасна реакция. Работете с препаратите с ръкавици и очила, взимайки всички предпазни мерки. Най-добре на открито.

Винаги изпробвайте тези трикове на вътрешна и скрита част от ризата. Някои материи може да не понесат подобно третиране. Изпробването върху видими части е на ваша отговорност.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес