Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миенето на косата само с вода – кога се прави?

22 януари 2023, 18:17 часа
Реклама

Ежедневното измиване на косата с шампоан може да увреди структурата на косъма, да отнеме естествената защита на скалпа и да причини увреждане на косата, косопад, липса на блясък и други проблеми. Коафьорите и специалистите препоръчват измиването с шампоан да става според типа коса – сухата – 1-2 пъти седмично, а мазната – 2-3 пъти. По-честото измиване при сухата коса е възможно да доведе до чупеща се коса без жизненост и блясък, сух, белещ се и сърбящ скалп, а при мазната – до утежняване на проблема, поради стимулиране на мастните жлези да произвеждат повече секрет, измивайки косата ежедневно. На пазара са налични продукти, които са подходящи за ежедневна употреба, но дори с тях следва да се внимава и да се използват само от хора, които наистина се нуждаят от ежедневно измиване на косата с шампоан – примерно от шеф готвачите, за които миенето на косата само с вода е неудачно, поради наслоените в косъма миризми в резултата от работата. Някои специфични професии определено изискват ежедневно да посягате към шампоана, но останалите следва да избягват тази вредна практика и да се ограничат до няколко пъти в седмицата.

Как да се грижим за скалпа си и колко често трябва да мием косата си ?

Ежедневна употреба на шампоана – не или да?

Измиването с шампоан е важно при наслояване на миризми, при натрупване на козметични стилизиращи продукти върху скалпа – например след развалянето на прическата, която сте си направили за бала на сестра ви. Нормалното стилизиране на косата обаче далеч не поражда нужда от всекидневно измиване с шампоан. Дали всъщност проблемът е в шампоана и миенето на косата само с вода е добро решение? Шампоаните могат да премахнат себума и да повлияят негативно на хидратацията и здравето на косата. От друга страна, чистата вода премахва прах и едри замърсявания, но не може да ви помогне с миризмата на цигари или излишния себум. Сулфатите в шампоаните, които създават пяната, почистваща скалпа ви, могат да бъдат както помощник в поддържането на мазната коса чист, обемна и свежа, така и източник на проблеми. Ето защо ситуациите, при които миенето на косата само с вода се препоръчва, са строго индивидуални, а ако ежедневното измиване с шампоан се налага при вас, а виждате негативните му резултати, следва да изберете шампоан без сулфати и за ежедневна употреба.

6 грешки при миене на косата, които да избягвате

Миенето на косата само с вода – кога?

1. Освежаване на сухата коса

Ако страдате от чувствителен скалп, характеризиращ се със суха кожа и склонност към проблеми със скалпа, измиването само с вода може да е изключително благоприятно за здравето на кожата на главата ви. Водата идеално ще отмие прах и други ежедневни градски замърсявания, без да изсушава скалпа и да уврежда косата. Употребата на шампоан всеки ден, дори да е съобразен с типа ви коса и да е предназначен за сухата ви такава, ще е пагубно в дългосрочен план.

2. Отмиване на морската вода

Солта в морската вода, хлорът и препаратите, съдържащ се в басейните, могат сериозно да увредят скалпа ви. Те доказано влияят неблагоприятно на здравето на косата, изсушавайки и превръщайки кичурите в тъжно увиснали и безжизнени, лишени от блясък и мекота. За да избегнете този проблем, специалистите препоръчват да изплаквате косата с чиста вода незабавно след плуване. Миенето на косата само с вода от душа на плажа е не просто допустимо, но и силно препоръчително в тези случаи.

Най-големите грешки, които допускаме при измиване на косата

3. По време на ежедневния душ

Душът е ежедневие за вас, но всеки път срещате трудности по въпроса как да не намокрите косата си, ако не е моментът за нейното измиване с шампоан? Не е нужно да се стараете, просто не нанасяйте шампоан върху нея. Миенето на косата само с вода под душа няма да ѝ навреди. Най-много да ви отнеме още няколко минутки или часове за изсушаването и оформянето на гривата ви.

4. Измиване само с вода при проблемен скалп и определени заболявания

Хората със специфични заболявания на кожата и скалпа трябва да обсъдят своя идеален режим на грижа за косата с дерматолог. За тях е по-добър вариант да изплакват косата си само с вода по време на душа и да избягват честата употреба на шампоана, както и да използват почистващо средство, което е специално създадено за заболяването.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес