Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова технология за плодов сок го прави четири пъти по-здравословен

04 юли 2024, 11:00 часа
Реклама

Германски учени предлагат да се използва нов метод за промишлено производство на ябълков сок, за да се запазят максимално полезни вещества в напитката.

Диетолозите отбелязват, че е по-добре да изядете няколко ябълки, отколкото да изпиете чаша плодов сок, тъй като съдържа много повече захари. Въпреки това, такава напитка все пак е малко по-здравословна от безалкохоланат напитка.

Това е мнението и на специалистите от Института за изследване на напитките към университета в Гайзенхайм, които са открили нов начин за изцеждане на ябълки: той помага да се запазят повече хранителни вещества в напитката. 

15 страхотни ползи от портокаловия сок

Нова технология

Немски учени направиха експеримент, опитвайки се да изстискат ябълки по метода на спиралната преса с филтриране. Оказало се, че при този метод в сока остават четири пъти повече хранителни вещества, отколкото при традиционния начин на производство. Те също са изследвали ябълков сок, произведен с помощта на конвенционална декантерна центрофуга с конусен барабан - те се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

Основната разлика на новия метод е, че по време на процеса на филтриране кислородът се отстранява от плодовете чрез вакуумно пресоване. Това помага да се запазят важни елементи като флаван-3-оли и витамин С в суровината. Те, казва един от съавторите на работата Стефан Дъслинг, бързо се унищожават, когато ябълката се изцеди в сокоизстисквачка у дома или в заведение.

Как да си приготвим свеж сок от малини?

За да обобщим, флаван-3-олите са най-големият клас растителни полифеноли съединения с антиоксидантни свойства. Попадайки в човешкия организъм, те имат положителен ефект върху сърцето, мозъка, имунната система, нормализират кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар.

Всички тези вещества остават в сока, получен по новия метод, поради факта, че е подложен на по-малко окисление. Напитките са сравнени с помощта на масспектрометрия и течна хроматография. Оказа се, че традиционният сок съдържа само 262 mg полифеноли на литър, докато „иновативният” сок съдържа цели 1016 mg.

В напитката имало и повече аскорбинова киселина. Оказа се, че и двата сока са сходни по съдържание на сухи разтворими вещества, количество захар и ниво на киселинност.

Сега учените се надяват, че техният метод за изцеждане на ябълки ще бъде възприет от производителите на плодови сокове по целия свят.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес