Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-високият водопад в България?

15 октомври 2023, 10:02 часа
Реклама

На малката територия на България има над 100 водопада, повечето от които са в Стара планина. Най-живописни са Тетевенските водопади, “Червената скала”, Боров камък, Сувчарското пръскало, Райското пръскало.

Реклама

Знаете ли кой-е най-високият водопад в България?

Врачанска Скакля

Намира се във Врачанския Балкан, на 1,5 км южно от град Враца. Водопадът Скакля, известен и като Врачанска Скакля, е най-високият непостоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров - 141 м. Може да се види от почти цялата територия на град Враца. Скакля започва от извора Патлейна и околните долове и е с надморска височина 900 м.
Както вече споменахме, Врачанска Скакля е най-високият непостоянен водопад. Ако трябва да посочим кой е най-високият постоянен водопад в България, това е “Райското пръскало” с височина 124,5 м.

Къде се намира най-високият водопад в България?

Водопад Врачанска Скакля не е постоянен, защото рекичката, която го захранва, е малка. Водата му намалява през лятото и често пресъхва. Най-пълноводен е след проливни дъждове и през пролетта след топене на снеговете. През пролетта дебитът на водопада стига до 200-300 л/сек. През останалата част от годината водната струя изтънява и дори пресъхва през летните месеци.

Ако искате да се насладите на живописния водопад в цялата му прелест, трябва да го посетите през пролетта. Пред лятото често пресъхва, а през зимата понякога замръзва. Дори и тогава е интересен с красивите ледени образувания с различни и интересни форми.

Откъде идва името на водопада

В България има още един водопад със същото име. Водопадът “Скакля” се намира в Понор планина, над гара Бов и село Заселе, близо до град Своге. Известен е като любимо място на народния поет Иван Вазов.

Затова постепенно водопадът край Враца започва да се нарича Врачанска Скакля. Не се знае точно защо се нарича така. Местна легенда разказва за османска войска, която преминава Балкана и замръква под водопада след дълъг и уморителен преход. Когато предводителят на войската се събужда на другата сутрин, остава очарован от златните слънчеви лъчи, осветили пенливите и скокливи води, спускащи се от отвесните скали.

Смаян от тази невиждана красота, той възкликва “Машала, Скакля!” Игривите води на водопада му напомнили за една от жените в неговия харем, която била балканджийка и се казвала Скакля.

Друго обяснение е, че идва от думата “скачам”, така както подскачат водите на водопада.

Как да стигнем до водопада?

До Врачанска Скакля се стига много лесно от град Враца, защото е съвсем близо до областния град.

Може да съчетаете посещението на водопада с някоя от следните пътеки:

* гр. Враца - Врачанска Скакля - м. Патлейна - м. Избата - вр.Околчица (около 3 часа)

От Враца се излиза в края на града при Дома за стари хора “Зора”. Пътеката минава край изоставена кариера за варовик и завива наляво, пресичайки коритото на потока, който се спуска от водопада. Изкачвате се леко и ще стигнете до карстов извор, където отново се пресича потока и започва стръмно изкачване. Следва най-стръмният участък, минавайки покрай входа на пещера, докато стигнете до просторна поляна.

Кой е най-красивият водопад в България?

Пътеката завива надясно и в югозападна посока стигате до пасищата с кошари в местностто Патлейна. Продължавате срещу течението на потока и стигате до голям карстов извор, където има кът за отдих. Следва плавно изкачване в посока югозапад по коларски път и стигате разклон - в посока запад-югозапад се отклонява пътя за хижа “Пършевица”. Продължавате по пътя направо, който ще ви отведе към местността Царево ливаге и през местностите Избата и Клено. Ще стигнете шосе, което след около 10 минути ще ви отведе до паметника на връх Околчица.

* хижа “Пършевица” - м. Боров камък - м. Царево ливаге - вр. Околчица (4,5 часа)

Изходен пункт ви е хижа “Пършевица”, откъдето излизате в северна посока на шосето за стария рудник. Вървите около десетина минути по пътя и след Червения завой пътеката започва да се спуска през букова гора към обширна поляна над водопад Боров камък.

Оттук продължавате в посока изток-североизток през стара букова гора, преминавайки през местността Локвите, през обширни билни пасища в местността Зебрец и покрай кошара. Излизате на коларски път, откъдето продължавате напред до местностите Царево ливаге, Избата и Клено, откъдето стигате и до паметника на връх Околчица.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес