Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на пърхота завинаги - 7 ефективни домашни средства 

24 февруари 2023, 18:16 часа
Реклама

Време е да научите за най-добрите и най-ефективни домашни средства за борба с пърхота, които са напълно естествени!

Първо обаче трябва да си отговорите на въпроса дали страдате от сух пърхот поради суха кожа или от мазен пърхот. С първия обикновено е по-лесно да се справите. Мазният пърхот може да се разпознае по жълтеникавите петна, полепнали по кожата, докато сухият пърхот не полепва плътно по кожата и лесно се лющи от косата. 

Домашни средства за борба с пърхота

Ако сте тръгнали да се борите с пърхота, първо разгледайте внимателно грижата за косата си, какви продукти използвате, за да миете главата си, какви лосиони, спрейове, гелове, мусове или каквото и да е друго. Това е много важно, защото понякога премахването на неправилния продукт е достатъчно, за да се отстрани пърхотът. Разбира се, винаги можете да си помогнете със следните домашни средства за борба с пърхота.

1. Скраб от ябълков оцет и сода за хляб

Използвайте качествен, естествено ферментирал ябълков оцет, за да направите скраб. Можете да си го приготвите и сами, което е много просто, а и евтино. 
Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 1 супена лъжица ябълков оцет. Нанесете тази паста върху скалпа си, втрийте я добре и я оставете за около 5 минути. След това разтрийте малко и изплакнете. Този домашен лек действа добре при мазен пърхот. При сух пърхот също може да бъде полезен, но след това скалпът трябва да се овлажни, например с екстракт от ленено семе. Аз използвам този скраб за скалп профилактично веднъж месечно.

2. Изплакване с ябълков оцет и вода

Ябълковият оцет има фунгицидно действие, а пърхотът се причинява от гъбички. Затова завършването на измиването с изплакване с разтвор на вода и оцет има превантивен и лечебен ефект. Освен това тя придава на косата ви чудесен блясък. 
Добавете 2 супени лъжици оцет на чаша вода и изплакването е готово. Ползвайте след всяко измиване. Не се притеснявайте от миризмата на оцета, тя ще се изпари много бързо и косата ви ще бъде гладка и блестяща.

3. Лимонов сок за мазен пърхот

След измиване с шампоан втрийте лимонов сок в скалпа си. Оставете да действа за около 20 минути, след което изплакнете. Опитайте да прилагате на всяко измиване в продължение на около 2/ 3 седмици. Ако сокът ви дразни, прекратете употребата му. Лимоновият сок действа доста силно и може да бъде алергизиращ.

Розова вода за красива КОСА

4. Овлажняващо натурално кисело мляко

От време на време върху скалпа и косата може да се нанася маска от кисело мляко. Важно е това да е напълно натурално кисело мляко без добавена захар, която би могла да бъде потенциална среда за размножаване на гъбички. 
След като измиете косата си, нанесете киселото мляко върху кожата и косата си. Разнесете го добре, покрийте с шапка за душ и изчакайте около 30 минути. След това изплакнете киселото мляко обилно. Ако самото изплакване не е достатъчно, изплакнете скалпа и косата отново.

5. Овлажняващ и успокояващ бульон от ленено семе

Сложете 2 супени лъжици ленено семе в тенджера. Залейте с 2 чаши вода и варете на слаб огън в продължение на 10 минути. След това отделете бульона от семената. Не забравяйте да направите това, докато е още горещ, защото след това лепкавата субстанция се сгъстява и е трудно да се отдели от лененото семе. Измийте косата си и внимателно я подсушете с кърпа. 
Нанесете върху кожата и косата си, като масажирате добре. Покрийте с шапка за душ и я закрепете с кърпа, тъй като тя ще се разтича. 
Оставете да действа в продължение на един час. След изтичането на това време изплакнете фъстъка и сте готови. Дори не е необходимо да използвате лосион или балсам, тъй като лененото семе ги замества напълно. След тази процедура косата ви е допълнително подхранена и блестяща. 

Подхранваща маска за коса със зехтин

6. Кокосово масло при сух пърхот

Чудесно средство за суха и чуплива коса. То не само овлажнява чудесно, но има и фунгицидно действие. Този домашен лек за пърхот обаче изисква добра организация. 
А именно, най-добре е да втриете кокосово масло обилно в скалпа си вечер преди да измиете косата си. Можете и в същия ден поне два часа преди измиване, но нощното намазване на скалпа с масло е по-ефективно. 
След това измийте главата си старателно, както обикновено, и това е всичко. Кокосовото масло е не само чудесно за овлажняване и успокояване на кожата, но има и фунгицидно действие, за което става въпрос. Ако страдате от мазен пърхот, не се отказвайте от този метод; той може да проработи и при вас. Просто го изпробвайте.

7. Настойка от мащерка

Този домашен лек за пърхот е много удобен, прост, ефективен и евтин. 
Изсипете 1 супена лъжица мащерка в чаша вряла вода и варете покрита в продължение на 10 минути. Прецедете и изсипете инфузията обилно върху скалпа си след измиване с шампоан. Не изплаквайте настойката след това. Тя трябва да остане върху главата ви! Мащерката има и фунгицидно действие, а като бонус получавате и ефект срещу посивяването на косата, така че си струва да разгледате по-отблизо този интересен метод. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес