Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-отровната змия в света?

14 септември 2023, 16:23 часа
Реклама

Едва 600 от съществуващите над 3000 вида змии по света, населяващи всички континенти с изключение на Антарктида, са отровни и едва около 7% от тях са достатъчно отровни, за да са потенциално смъртоносни за хората. За щастие, най-отровните змии не се срещат у нас, а отровните змии, населяващи родни територии, избягват срещи с хората, когато е възможно, не нападат първи и отровата им не е толкова силна, за да представлява непосредствена опасност за живота, ако пострадалият потърси помощ.

Реклама

Най-отровната змия в света – коя е тя?

След тестове, проведени върху мишки, австралийския западен тайпан или наричан още континентален тайпан, се сочи за най-отровната змия в света. Наричат я „свирепата змия“, макар че най-отровната змия в света е по-скоро страхлива и всячески избягва срещи с хората, не е агресивна и рядко напада. Прякорът „свирепата“ вероятно произхожда от факта, че отровата ѝ е най-силната, позната сред змиите по света, и е напълно в състояние за убие бързо човек, имал нещастието да бъде ухапан от иначе срамежливата змия.

Ако убиеш змия в двора – ето какво ще ви се случи според народните вярвания

Провокацията или нападението над нея е основната причина да отвърне с ухапване. За да оцелее пострадалият е нужна спешна и незабавна медицинска помощ. Всяко забавяне е фатално. Отровата на вътрешния тайпан съдържа „фактор на разпространение" или ензим, увеличаващ пропускливостта на токсините в тялото на ухапания човек, което прави отровата толкова свирепа, а тази отровна змия най-отровната змия в света и толкова опасна. Ухапването води до съсирване на кръвта и неврологични симптоми като парализа.

Най-смъртоносната змия в света – коя е тя?

Любопитен факт е, че най-отровната змия в света не е най-смъртоносната. Оказва се, че всички ухапани от „свирепата змия“, потърсили медицинска помощ незабавно, са оцелели и са се възстановили. Подобен късмет са нямали ухапаните от друга отровна змия, виновна за най-многото смъртни случаи, свързани със змии в световен мащаб.

Усойницата Echis carinatus се смята за най-смъртоносната змия в света, отговорна за повече смъртни случаи сред хората, отколкото фаталните случаи при всички други отровни змии взети заедно. Усойницата Echis carinatus населява Африка,  Азия до Индия и Шри Ланка, като причината да е най-смъртоносната змия в света не е силата на отровата ѝ, а фактът, че е агресивна и че напада, дори без да бъде предизвикана.

Ако видиш змия - ето какво ще ти се случи!

Така броят на ухапванията е огромен, а това води и до най-висок брой смъртни случаи в сравнение с този при други отровни змии, които много по-рядко нападат хора. Така, оказва се, по-важен е характерът на змията по отношение на опасността от нея, отколкото силата на самата отрова.

Усойниците, населяващ страната ни, са различни от тези в Африка, не са агресивни и отровата им е много по-слаба. Те са едни от малкото отровни змии в страната ни и следва да сме внимателни в природата около тях, но не и да се страхуваме прекалено и да ги нараним именно от страх.

Други отровни змии

Сред най-отровните змии, населяващи света, са:

  • източна кафява змия,
  • крайбрежен Тайпан,
  • тигрова змия.

От ключово значение е както превенцията и избягването на ухапвания, когато говорим за най-отровните змии, така и бързата, светкавична реакция, търсенето на спешна помощ след ухапване. Ако не познавате змиите, по-добре е да се застраховате, отколкото да съжалявате, тъй като сте действали и предприели мерки късно.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес