Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е седмичната доза яйца, която е препоръчителна и здравословна

20 април 2022, 09:30 часа

Яйцата са едни от най-предпочитаните и любими продукти на всички спортисти, както и на повечето хора, разбира се. Те се приготвят бързо и лесно, в най-различни вариации. Техен друг плюс е, че са изключително богати на протеини и ни засищат. Но въпреки всичките си положителни характеристики, яйцата са източник и на холестерол. И тук се пораждат различните мнения и полюси за това дали ежедневната консумация на яйца може да ни навреди, или е препоръчителна. Нека видим мнението на експертите:

Реклама

Полезно ли е да хапваме яйца всяка седмица?

Доктор Мелиса Майер, известен диетолог, споделя с нас, че последните мнения и изследвания на специалисти сочат яйцата като много полезен продукт, въпреки че на места могат да се срещнат и противоположните мнения. 

Яйцата са източник на протеини, както вече споменахме. А протеините в организма ни се разграждат до аминокиселини, важни за всяка клетка в тялото ни. Аминокиселините са есенциални и неесенциални, като есенциалните аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от организма, за което е нужна помощта от храните, в които се съдържат. Именно това кара специалистите да затвърждават мнението си, че яйцата е добре да се хапват ежедневно, но в нормални количества.

Най-атрактивният начин за боядисване на великденски ЯЙЦА. Време е да го научите!

Освен протеини, разбира се, яйцата са богати и на други необходими на тялото ни вещества - витамин Д например. Нагледен пример за това е, че само две яйца на ден могат да ни осигурят около 80% от дневната необходима доза от витамина, който иначе можем да си набавим най-често и от слънчевите лъчи.

Други витамини в състава на яйцата са А и Е, които също са познати като добри антиоксиданти. Те се грижат за доброто зрение, борят се с възпаленията и свободните радикали, предотвратяват промени в клетките и тъканите и т.н. Антиоксидантите в тях, които поддържат доброто зрение, се наричат зеаксантин и лутеин. 

Както споменахме, яйцата ни засищат за по-дълго време, което предотвратява риска от прибягване към сладките изкушения по средата на деня. Те ни снабдяват с енергия и потискат желанието за тестени или сладки изделия. 
Всички изброени ползи до момента ги правят отличен елемент от ежедневното меню както на тези, които искат да отслабнат, така и на тези, стремящи се към оформяне на повече мускулна маса.

Има ли риск от ежедневната консумация на яйца?

Притеснението идва от наличието на холестерол в яйцата. Но ние знаем, че има 2 вида холестерол - добър и лош. В яйцата откриваме добрия холестерол, който не повлиява негативно върху организма ни, а дори има благоприятно въздействие.

Топ 10 начина да проверим яйцата дали са пресни

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес