Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е основната разлика между емоции и чувства?

01 юли 2024, 21:44 часа
Реклама

Емоциите и чувствата в едно с тяхната противоположност – разума, ни правят човеци, но знаем ли разликата между тях, или ги използваме като синоними и понятия, които са взаимно заменяеми? За да намерим отговора на този въпрос, следва първо да осмислим дефиницията за чувства и тази за емоции, да открием общите им черти и онези, които ги различават.

Какво е емоция?

Според дефиницията за емоция тя е понятие, изразяващо психичното състояние на индивида, повлияно от различни субекти и обстоятелства, като произходът на думата е от латинското emoveo, което в превод ще рече „вълнувам се“, а самите емоции могат да бъдат както положителни, така и отрицателни. Сред най-често изпитваните и основни емоции са радост, щастие, страх, тъга, любов, гняв.

Момент, любовта не е ли чувство? Оказва се, че по дефиниция тя и е емоция, и чувство, а в разговорния език често се използва понятието чувство вместо понятието емоция, макар да са различни от гледна точка на психологията. Емоциите винаги се основават на външен стимул и почти винаги се появяват и отшумяват бързо. Емоциите имат съответните и универсални изражения на лицето и езика на тялото, по които лесно можем да ги разпознаем, а децата учат именно това – как да ги разпознават от най-ранна възраст.

6 емоции, които разрушават здравето и щастието

Какво са чувства?

По дефиниция чувство е форма на отразяване на отношението на отделния индивид към обекти или субекти от околната среда, като, подобно на емоциите, могат да бъдат както положителни, така и отрицателни и се припокриват с тях, тоест и тук виждаме изредени като чувства гняв, страх, радост, щастие, любов, които определихме като емоции.

Чувствата обаче се отнасят до отношение на отделния индивид към околната среда, което не е моментно във времето, а продължава дълго. Чувствата са винаги субективни. Те отразяват само личното отношение и преживявания на индивида и в тях няма обективност. Чувствата могат да бъдат изпитвани както към обект – човек, животно и прочие, така и към идеи, ценности, събития.

Основната разлика между емоции и чувства

Трудно е да се дефинира разликата между емоции и чувства. Оказва се обаче важно и необходимо да ги дефинираме, тъй като колкото повече знаем за тях, толкова по-лесно ще можем да ги управляваме. От гледа точка на психологията и на определенията емоцията е временна, състояние на силна краткотрайна възбуда, докато чувството може да бъде продължително и дълготрайно, като именно продължителността на изпитваните емоции или чувства обуславя една от основните разлики между тях.

8 умения за контрол над емоциите, които всеки може да овладее

Възникването и развитието на чувствата изразява формирането на устойчиви емоционални отношения. Можем да определим чувствата като начина, по който интерпретираме емоциите и ги оставяме да се развият и превърнат от моментно състояние в дълготрайно, като по този начин още веднъж се подчертава основната разлика между емоции и чувства. Емоциите са първото, което изпитваме, като именно те прерастват в чувства, които са по-дълготрайни. 

Емоциите, чувствата и настроенията заедно влияят на начина, по който възприемаме света около нас. Така, както когато сме в лошо настроение, сме склонни да изпитваме тъга, гняв, страх, а когато сме в добро настроение, сме склонни да изпитваме щастие, надежда, така и  силните чувства и емоции могат да повлияят на настроението. Така настроенията, чувствата, емоциите не са просто отделни понятия, а са свързани, те са част от живота, солта и пипера му, негов смисъл.

Управлението на емоциите е форма на емоционална интелигентност от съществено значение. Така се оказва по-важно да съумяваме да разпознаваме емоциите и чувствата – и нашите, и на околните, да ги дефинираме, да ги управляваме, да извличаме полза от тях, да не оставяме отрицателните да съсипят живота ни, да приветстваме положителните, а не каква е основната разлика между емоции и чувства и какви са точните дефиниции за тях.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес