Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които причиняват умора и сънливост

01 юли 2024, 20:22 часа
Реклама

Храни с високо съдържание на захар

Консумацията на храни с високо съдържание на рафинирани захари може да доведе до бърз скок и последващ спад на нивата на кръвната захар. Този срив често води до чувство на умора и сънливост. Примерите включват бонбони, сладкиши, зърнени храни със захар и подсладени напитки.

Преработени храни

Много от преработените храни, като пакетирани закуски, замразени ястия и бързи закуски, са пълни с нездравословни мазнини, захари и добавки. Тези съставки могат да допринесат за възпаления и да нарушат енергийния баланс на организма, като ви карат да се чувствате уморени.

Мазни храни

Здравословните мазнини са от съществено значение за цялостното благосъстояние, но консумацията на твърде много наситени и трансмазнини, съдържащи се в пържените храни, мазните парчета месо и пълномаслените млечни продукти, може да ви накара да се чувствате отпаднали и сънливи поради храносмилателния процес, необходим за разграждането им.

Големи количества храна

Преяждането, особено с храна с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, може да претовари храносмилателната ви система, като отклони притока на кръв от други части на тялото, за да подпомогне храносмилането. Това пренасочване на енергията може да доведе до умора и сънливост след хранене.

Храни, които ще ви помогнат да се отървете от умората

Алкохол

Алкохолът е депресант, който първоначално може да предизвика сънливост и релаксация. При метаболизирането на алкохола в организма обаче той нарушава нормалния режим на съня и може да доведе до лошо качество на съня, като на следващия ден се чувствате уморени.

Кофеин

Въпреки че умерените количества кофеин могат да осигурят временен прилив на енергия, прекомерната му консумация може да наруши режима на съня и да причини безсъние. Липсата на качествен сън може да доведе до умора и сънливост през деня.

Пикантни храни

Пикантните храни, особено когато се консумират в големи количества или близо до времето за лягане, могат да повишат телесната температура и да стимулират производството на киселина в стомаха, което води до дискомфорт и трудности при заспиване.

Храни с висок гликемичен индекс

Храните с висок гликемичен индекс, като бял хляб, бял ориз и сладки закуски, предизвикват бързо повишаване на нивата на кръвната захар, последвано от бърз спад. Това колебание може да предизвика чувство на умора и сънливост.

Млечни продукти

Някои хора могат да изпитат умора и сънливост след консумация на млечни продукти, особено ако имат непоносимост към лактоза. Неспособността на организма да усвои правилно лактозата може да доведе до дискомфорт и нарушения в съня.

Тези храни причиняват умора и сънливост. СПРЕТЕ да ги ядете!

Банани

Макар че по принцип са хранителни, бананите съдържат високи нива на магнезий и калий, които могат да допринесат за сънливост, когато се консумират в големи количества.

Храни с високо съдържание на натрий

Консумацията на храни с високо съдържание на натрий, като преработено месо, консервирани супи и солени закуски, може да доведе до дехидратация и да наруши електролитния баланс на организма, допринасяйки за чувството на умора.

Богати на тирамин храни

Тираминът, който се съдържа в отлежалите сирена, обработеното месо и ферментиралите храни като киселото зеле, може да предизвика отделянето на норепинефрин - невротрансмитер, който първоначално може да повиши бдителността, но по-късно може да доведе до умора.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес