Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се насладите на любимите си десерти, дори ако имате диабет

12 август 2024, 20:16 часа

За щастие, можете да ядете каквото искате, стига да го искате в умерени количества. Благодарение на скритите захари, въглехидрати и неправилния размер на порциите, не винаги е лесно да се каже кой десерт ще повиши кръвната ви захар. Следват няколко съвета, как да поддържате количеството глюкоза в кръвта си стабилно, когато искате да консумирате нещо сладко.

Още: Диабет тип 2: Ето как влияе патладжана върху кръвната захар

Захарта си остава захар

Има известно объркване относно "естествените" захари и "рафинираните" захари. Истината е, че тялото ви третира всички тези захари по един и същи начин и всички те могат да повишат кръвната захар.

По-добрият начин за разграничаване на захарите е да се сравнят естествените захари, като лактозата в млякото или фруктозата в плодовете, с добавените захари в преработените храни и напитки.

За съжаление добавената захар се нарича под различни имена в различните продукти, така че трябва да внимавате и да четете внимателно етикетите, за да сте сигурни, че не получавате скрита доза захар.

На етикета вместо захар може да пише:

  • малтодекстрин
  • гранулирана бяла захар (захароза) или тръстикова захар
  • фруктоза
  • млечна захар
  • глюкоза

Внимавайте с количеството

Вместо сладкиши, които могат да навредят на здравето ви, можете да консумирате плодове, макар и в малки количества.

Плодовете съдържат естествена фруктоза, те също са пълни с фибри, витамини и минерали. Фибрите ви помагат да смилате плодовете по-бавно, така че фруктозата да не повишава кръвната ви захар.

Изчислете гликемичния индекс

Тъй като има толкова много видове захар, лесен начин да изберете десерт е да използвате гликемичния индекс (GI). Ако изберете храна с нисък ГИ (под 55 е най-добре), можете да ядете малко повече от тази храна. Ако изберете храна с висок ГИ, ще трябва да се насладите на по-малка порция.

Черешите, грейпфрутът, крушите и ябълките имат нисък ГИ, докато консервираните плодове, ананасът и гроздето имат по-висок ГИ. Ако искате да консумирате десерт, трябва да ограничите количеството на порцията си, тъй като ГИ в този случай е много висок.

Пребройте въглехидратите

Например, ако решите да ядете пресни плодове след ядене с паста и сос, високото съдържание на въглехидрати в тях ще повиши кръвната ви захар. Но ако следите всички въглехидрати, които ядете, ще имате по-добра представа какво можете и какво не можете да ядете повече. Така че в ден с ниско съдържание на въглехидрати, може да успеете да ядете десерт с малко по-високо съдържание на въглехидрати.

Останете хидратирани

Когато нивата на кръвната захар са високи, тялото ви се нуждае от много вода, за да изхвърли излишната захар. Водата няма магически да намали количеството въглехидрати или захари в десерта, но ще помогне на тялото ви да преработи глюкозата.

Разходете се

Кръвната захар естествено се повишава след пълно хранене и колкото по-голямо е количеството въглехидрати, толкова по-високо се повишава кръвната захар.

Според проучване, упражненията около 30 минути след хранене могат да помогнат за регулиране на кръвната захар. Не е необходимо упражненията да са интензивни, достатъчно е само бързо ходене.

Още: Оцет с лечебни свойства: Ето как да си го приготвите у дома

Говорете с Вашия лекар

Ако имате въпроси и особено ако имате някакви притеснения, посетете вашия лекар или помолете диетолог да ви помогне да съставите план за хранене, който е подходящ за вашите здравни цели.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес