Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които вероятно допускате при приготвянето на яйца

15 октомври 2021, 13:15 часа
Реклама

Омлетът е просто и непретенциозно ястие. Но много често се случва така, че вместо пухкав, нежен и топящ се в устата, той често се оказва сух и плътен, приличащ на яйчен пай. Бърканите яйца изглеждат като една от най-лесните за приготвяне рецепти за бърз аламинут. Оказва се, че всеки втори изпуска доста тънки моменти при приготвянето им, заради което яйцата никога не стават толкова добри, колкото баба (или мама) навремето ги е правела. За да сготвите вкусно ястие, е редно да следвате някои правила за готвене, неизвестни на всекиму. В тази статия ще се запознаете с дребните тънкости на тази измамно проста рецепта и най-често допусканите грешки.

Недостатъчно разбъркване на яйцата

Почти всички допускаме тази грешка – пускаме яйцата в прекалено сгорещена мазнина, те се спичат веднага и тяхното по-нататъшно разбъркване става затруднено. Резултатът е грозно изглеждащ аламинут на големи буци.

Как да го избегнете? – Преди да поставите яйцата в тигана, разбъркайте ги добре за около 30-40 секунди. Постарайте се да смесите добре белтъците и жълтъците. Не забравяйте да готвите на по-слаб огън, за да избегнете препържване. Продължете с бъркането дори когато сте сложили сместа в тигана. Резултатът ще бъдат пухкави яйца.

Готвене на прекалено силен огън

Както вече се каза в предишните редове прекалено високата температура може да превърне прекрасното ястие в неподозиран буламач.

Как да го избегнете? – Гответе на по-ниска температура, без да бързате при непрестанно разбъркване. Колкото по-спокойно подхождате към приготвянето на аламинута, толкова по-голям контрол над процеса ще имате. Резултатът ще ви накара да си оближете пръстите. И помнете – бързата работа срам за майстора.

Прибързано разбъркване на яйцата

Някои от нас прекаляват с приготовленията – разбъркват яйцата много преди да ги сложат във врящата мазнина. Тиганът загрява на максимум, а прекалено забърканите яйца накрая стават на буци също като при недостатъчно разбъркване на аламинута.  Как да го избегнете? – Разбъркайте яйцата енергично точно преди да ги сложите в тигана.

 

Прекалено дълъг престой на котлона

При прекалено дълъг престой на огъня яйцата се втвърдяват  и се сплескват.

Как да го избегнете? – Свалете яйцата от огъня още докато са меки и пухкави – реално точно преди пълна готовност. Оставете ги за няколко минути в тигана – остатъчната температура ще довърши процеса на готвене.

Погрешен избор на съд за готвене

 Колкото по-голям е тиганът, толкова повече се повишава температурата и се увеличава възможността за прегаряне на продукта. Това важи не само за яйцата, а за всички останали хранителни продукти.

Как да го избегнете? – Ако планирате да готвите малка порция яйца, изберете малък тиган.

Надяваме се всички тези съвети да ви помогнат да готвите най-добрите бъркани яйца по най-правилният начин!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес