Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да възстановим увредената от слънцето коса

27 август 2022, 16:15 часа
Реклама

Лятото е времето, в което изпитвате приятни емоции, независимо какво правите. Дали ще събирате тен на плажа или пък ще се разхождате в парка или на планина – това е времето, в което можете да се посветите на себе си и да се радвате на слънчевите лъчи. Подобно на кожата ви, слънцето може да увреди и косата, когато е прекалено силно. В следващите редове ще представим няколко съвета, с които можете да помогнете на косата си да се възстанови по-бързо след излагане на слънце.

Изплакнете с хладка вода

След като сте я измили с шампоан и сте нанесли балсам или маска за подхранване, то измийте продукта с хладка вода. Това ще запечата влагата и полезните продукти от продуктите за изтощена коса. Горещата вода може да разруши и без това увредения косъм. В по-големия си състав косата е белтък и следователно се разгражда при досега с гореща вода.

Какво издава косата ти за твоето здраве?

Придържайте се към шампоани без сулфати

Продуктите със сулфати до голяма степен са по-масово срещани и значително по-евтини. Въпреки това изберете такива, които не ги съдържат. Те отмиват естествените масла от косъма, а само това ви трябва при една суха коса от слънцето – да стане още по-суха. Също така сулфатите причиняват още по-голямо накъсване на косъма и водят и до по-голямо увреждане.

Подстрижете връхчетата

Това се прави и по принцип, за да може косата да расте здрава и силна. Направете го след слънчевото увреждане. Само така ще ѝ помогнете да се възстанови от изгарянето. И без това тези части от косата не можете да ги върнете към живот, освен само да отнемат от хранителните вещества.

След това можете да си направите домашна маска от мед, зехтин и авокадо. Те са богати на витамини и полезни масла, които ще подхранят и възстановят косъма.

Използвайте алое вера

Свикнали сме да го използваме при кожни слънчеви изгаряния, но този продукт е много полезен и за косата. Нанесете го по цялата си грива и останете така за няколко минути. След това изплакнете и сами ще усетите косата си по-мека и приятна на допир.

Опитайте топло кокосово масло

Маските с него са чудесни, когато то е леко загрято. Нанесете по цялата дължина на косата, но избягвайте корените, за да не се получи омазняване.

Направете си у дома: Ефективни маски за коса

Нанесете дълбоко хидратиращ балсам

Ако сте решили да отидете на плаж, то нанесете дълбоко хидратиращ балсам. Така косата ви ще бъде максимално защитена от слънцето. Той прониква в по-голяма дълбочина, за разлика от останалите продукти.

Използвайте черен чай за тъмна коса

Ако сте с тъмна коса и цветът леко е избелял от слънцето, то използвайте черен чай. Просто се изплакнете с него. Цветът определено ще се възстанови.

Избягвайте да връзвате косата си на опашка

Това допълнително накъсва косъма. Ако все пак сте решили да я връзвате, защото ви е по-удобно, то просто сменете позицията на опашката. Така няма да се получи натоварване на конкретно място. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес