Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Пловдив с ултиматум към превозвачите заради закъсняващи автобуси

04 юли 2024, 12:53 часа
Реклама

Пловдивският кмет Костадин Димитров постави ултиматум към превозвачите от градския транспорт – или спазват разписанията, или договорите им ще бъдат прекратени.

"Днес изпратихме последно предупреждение към всички превозвачи от градския транспорт. За последно: и аз, и всички пловдивчани държим да имаме чист, климатизиран, редовен градски транспорт с учтиви и достойни служители и адекватни разписания, които се спазват", написа той във Facebook.

"С документа им даваме срок от един месец да покажат, че са способни да си изпълняват договорните ангажименти. В противен случай прекратяваме договора", заяви градоначалникът.

Още: Пловдивчанин хвърли камък по автобус на градския транспорт

Ситуацията с градския транспорт в Пловдив

Според местните медии ултиматумът на Димитров е, че ако превозвачите не започнат да изпълняват предвидените курсове поне на 90%, договорите с тях ще се прекратят. Кметът иска подобренията да се направят сега, в летните месеци, докато има по-малко пътници. Най-големи проблеми има по линии номер 29, 37 и 99. Липсата на климатици също е основание за прекратяване на договорите.

"Всички искаме нормален и редовен градски транспорт. Не може пловдивчани да седят по спирките и да не знаят дали и кога ще дойде автобусът, от който имат нужда", цитира trafficnews думите на Димитров. "Имаме превозвачи с 95% изпълнение, но има и такива, които са с по-малко от 50%. Това значи, че при дадена линия - при 10 необходими автобуса се изкарват едва 5”, заяви градоначалникът.

Още: Кметът на Пловдив каза каква е съдбата на паметника на Альоша в града (СНИМКИ)

Ако след един месец изпълнението продължава в намалени диапазони, два от трите договора от 2016 и 2018 година с превозвачите ще бъдат прекратени от тези, които обхващат общо 21 от 29-те линии. В такъв случай ще има временни мерки до провеждането на обществената поръчка за отдаването им.

Санкциите за липса на климатици също продължават, като наложените глоби са вече над 20 000 лева, заяви зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.

Още: Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес