Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 златни правила за по-бърз растеж на косата

06 октомври 2022, 17:15 часа
Реклама

Почти всеки харесва жените да си пуснат дълги коси. Дамите от своя страна се стараят да ги поддържат и искат да имат буйна и красива коса. Но трябва да се заредите с търпение, тъй като косата не расте за един ден. Със следващите 5 съвета можете да ускорите процеса.

5 правила за по-бърз растеж на косата

Храната е важна

Ако искате да имате красива коса, то трябва да включите следните хранителни елементи в менюто си:

- Протеини – тази основа е важна, тъй като от нея се образува кератина, а той е основният белтък, който участва в състава на косъма. Отличен източник на протеина са: телешко, пилешко, риба, млечни продукти, яйца и ядки.

Полезен ли е шампоанът за вашата коса?

- Желязо и цинк – също имат голямо значение за здравината на косъма. Желязото подобрява притока на кислород към косъма и съответно усвояването на протеина. Месото, яйцата и боба са богати на желязо. Цинкът подобрява растежа и здравината на всички тъкани в тялото, следователно и на косата. Най-голяма концентрация на цинк има в следните продукти: птиче месо, стриди, раци, нахут и тиквени семки.

- Витамин В – Добри източници на витамини от групата В са: морските дарове, пълнозърнестите храни, спанак, картофи, грах, цвекло и броколи. 

- Витамин С – тялото използва този витамин за създаване на колаген, а това влакно е изключително важно за производството на нови клетки в косата. Без витамина тялото усвоява минимални количества желязо. Затова е важно да приемате ежедневно и храни като: ананас, лимон, портокал, грейпфрут, мандарини, ягоди, броколи, зеле и чушки.

- Полезни мазнини: без тях косата забавя растежа си, затова се уверете, че не сте свели до миниум консумацията им. Те набавят на организма омега-3 киселини, витамин А, Д, Е и К.

Масажирайте скалпа

Така стимулирате кръвообращението и съответно растежа на косъма. За още по-голям ефект можете да добавите 20 капки етерично масло от мента в шампоана си и масажирайте в продължение на 5 минути. Можете да го използвате при всяко миене на косата, като е препоръчително да го направите и с балсама. Същата процедура я приложете и с рициново масло, ако не намерите мента.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Добър фризьор

Косата се нуждае от редовно подстригване, дори само на връхчетата. Така я освежавате, махате излишните изсъхнали краища и тя расте все по-здрава. Препоръчително е да го правите на 6 седмици или най-много на 3 месеца.

Оставете косата да си почине

Дамите с дълга коса се изкушават да използват преси и маши, но трябва да давате почивка на косата си. Прекалената им употреба води накъсване и отслабване на косъма.

Също така не си правете стегнати прически, тъй като това пречи на кръвообращението. Не е препоръчително и да миете прекалено често косата си, защото това пък води до бързо омазняване и сухота на скалпа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес