Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 естествени и ефективни начина за по-бързо заспиване

02 юли 2024, 05:50 часа
Реклама

Ако дори след дълъг и изтощителен ден, в който сте чистили след децата и сте били недооценени в работата, все още имате проблеми със съня, не се притеснявайте! Сигурно имате нужда от чаша червено вино или хубава книга, но малко от нас имат време за това в натоварения си график.

Още: Помага ли сънят за отслабване

За щастие, има много естествени средства за лечение на проблеми със съня, които могат да помогнат - много от тях са подкрепени от науката. Така че защо да не се доверите на експертите и да видите дали няма да се унесете в страната на съня по-бързо от всякога? Вижте списъка по-долу с пет трика за по-бързо заспиване.

Как да заспим по-бързо: Упражнения

За тези, които се борят с безсънието и не искат да се обръщат към лекарствата, може да опитат да се упражняват. През 2010 г. учени изследват ефекта на физическите упражнения върху безсънието при седемнадесет възрастни на възраст над 55 години, които имат заседнал начин на живот. Те установяват, че участниците в активната група - тези хора тренират три до четири следобеда седмично в продължение на около 30 минути, обикновено на стационарно колело или бягаща пътека - спят средно около 45 минути по-дълго, събуждат се по-рядко и са по-бодри и по-малко сънливи от своите съперници, които не тренират.

Как да заспим по-бързо: Инвестирайте в удобно спално бельо

Неудобният матрак или дразнещите, драскащи чаршафи могат да затруднят заспиването, така че си струва да инвестирате в спално бельо, което ви осигурява комфорт. Това може да е толкова просто, колкото да похарчите пари за чаршафи от египетски памук или да спестите за топ матрак с мемори пяна.

Как да заспим по-бързо: Купете растения

Растенията са не само красив домашен декор, но и чудесно средство за пречистване на въздуха. Няма нищо по-лошо от това да се опитвате да заспите, когато едва дишате (благодаря много, алергии!), така че защо да не инвестирате в зеленина, одобрена от НАСА, която гарантирано ще пречисти въздуха в дома ви безплатно?

Как да заспим по-бързо: Медитирайте

Ако в момента, в който главата ви докосне възглавницата, в нея се въртят милион неща, медитациите за осъзнатост може да са точно за вас. Медитацията за осъзнатост е "практика за успокояване на съзнанието, която се фокусира върху дишането и осъзнаването на настоящия момент", която има доказани ползи за тези, които имат проблеми със съня. Проучване, проведено сред 49 възрастни на средна възраст с проблеми със съня установява, че участниците са намалили безсънието, депресията и умората само след шест медитации за осъзнатост.

Как да заспим по-бързо: Контролирайте температурата на тялото си

Тялото ви използва температурата си като маркер, за да разбере кога е време да започне да изпитва желание за сън, така че тези, които си взимат душ сутрин, трябва да помислят за промяна на режима си. В интервю Шелби Харис, директор на отдела за поведенческа медицина на съня в нюйоркския медицински център "Монтефиоре", казва, че "вземането на душ по-рано вечерта дава на тялото ви възможност да се охлади и дори може да предизвика спокоен сън". Проучванията показват също, че ако се къпете преди лягане и дадете на тялото си време да се охлади, ще заспите по-добре.

Още: Как да се наспите добре: 4 съвета за съжителство със съпруг, който хърка

Така че пропуснете овцете тази вечер и опитайте един от тези съвети. Сега ще заспивате толкова бързо, колкото и съпругът ви!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес