Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е повторното замразяване на храна през лятото

04 юли 2024, 05:30 часа
Реклама

Време е за опресняване на правилата за повторно замразяване на храна.

Според експерти, храната, която е размразена в хладилника, е безопасна за повторно замразяване. Въпреки че може да сте чували, че е опасно да се замразяват отново сурови храни (като месо, птиче месо или морски дарове), Тина Хейнс, регистриран диетолог, казва, че това е мит. "Това е един от най-честите въпроси, които получаваме на нашата гореща линия," казва тя. "Но е безопасно да се замразява отново сурово месо, стига да не е развалено."

Още: 4 мита за динята, в които трябва да спрете да вярвате

Важно е също така, всяка храна, която искате да замразите отново, да е била съхранявана в хладилника и да не е била извън него твърде дълго. Храни, които са били извън хладилника повече от два часа, не трябва да се замразяват отново – и правилото е един час за места с температури над 32 градуса по Целзий. Въпреки че хладилникът е единственото място, където трябва да размразявате замразената си храна, трябва да внимавате колко дълго престоява там. Експертите предупреждават, че преди това замразена храна рискува да се развали, ако остане в хладилника твърде дълго.

Добро правило е винаги да проверявате времето за размразяване на всяка храна, която искате да готвите, особено ако никога преди не сте я използвали в кухнята си. Но като цяло, би трябвало да е безопасно да замразите отново повечето преди това замразени храни, стига да са били правилно обработени и съхранени, преди да се озоват на печката или във фурната ви.

Още: 6 храни, които не трябва да купувате през лятото

Мъдър съвет: Трябва да имате предвид, че само защото нещо е безопасно за ядене, не означава непременно, че е вкусно. Възможно е повторно замразената храна да загуби качество поради загубата на влага по време на размразяването. Това е още една причина да размразявате храна само когато сте сигурни, че ще можете да я сготвите навреме.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес