Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 фрази, използвани от психологически силните хора

03 юли 2024, 22:40 часа
Реклама

Връзката с вътрешното ви Аз вероятно е най-трудната. Но никога не е късно да я поправите. Само като обичате и приемате себе си, ще придобиете невероятна сила и енергия, които ще ви проправят пътя към щастлив, изпълнен с хармония живот. Можете да започнете трансформацията си с прости, но значими истини - те са споделени от мотивационния лектор, автор на книгата "Как да станеш значим" Скот Мауц.

Според експерта това са шестте фрази, използвани от психически силните личности, които са способни да преодоляват трудности, да достигат висоти и да сбъдват мечти.

Нашите мисли имат невероятна сила. Предлагаме ви да ги настроите на правилната вълна.

"Доволен съм от себе си."

"Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие в миналото. И единственият човек, от когото трябва да сте по-добри, сте вие сега." В това е вярвал Зигмунд Фройд. Скот Маутц е съгласен с него: писателят ни призовава да се хвалим по-често и да откажем да се сравняваме с другите.

Свикнали сме да наблягаме на нещата и качествата, които ни липсват, а това е погрешно. "Ако имах повече пари/време/мощ, тогава щях да..." или "Ако бях толкова красива/богата/независима като нея, тогава...". Първо, виждате само върха на айсберга. Второ, с подобни фрази унищожавате самочувствието си. По-добре помислете за това колко добре сте защитили проект в работата, организирали сте почивка или сте сготвили вечеря.

Фрази, които подлудяват и най-спокойните мъже!

"Какви възможности се откриват пред мен след този провал?"

В живота на всеки се случват лоши неща: трябва да ги разберете и приемете. И също така да се научите как да ги изживявате правилно. Но какво да правим, ако стар приятел ни предаде, за желаната кола все още не можем да спестим, а внимателно планираната почивка се отлага за неопределено време?

В никакъв случай не се поддавайте на паниката и убежденията в духа на "всичко е много лошо". Наистина ли е толкова катастрофално? Приятелят ви може да ви подведе в по-отговорен момент, колата не заминава никъде, а пълноценната почивка е възможна и без официален отпуск. Опитайте се да се концентрирате не върху съжаленията и самобичуването, а върху действията, които ще ви помогнат да излезете от ситуацията като победител.

"Позволявам ли си да мечтая повече?"

Мечтите ни мотивират да се развиваме, да ставаме по-добри всеки ден и да покоряваме нови върхове. Без тях бихме прекарали живота си, задоволявайки се с ненадеждни приятели, токсични партньори, нелюбима работа, коли втора употреба... По-добре птица в ръката, отколкото жерав в небето и т.н. Но не: не се страхувайте да мечтаете мащабно, да поемате рискове и да правите всичко възможно, за да постигнете целите си. И не забравяйте, че няма нищо невъзможно.

"Трябва да вярвате, че имате пълното право да мечтаете за нещо по-голямо. И че невероятни неща могат да се случат на "обикновени" хора като вас, и че позитивното мислене и смелостта ще ви позволят да създадете по-добра, по-съвършена версия на себе си."

"Колко ще ми струва моята нерешителност?"

Както вече споменахме по-горе, неуспехите са неразделна част от живота. Методът на пробите и грешките е болезнен, но най-ефективен, така че не се страхувайте да поемете инициативата и да действате, дори ако в най-решителния момент ви обземат коварни съмнения. Представете си какво ще се случи, ако резултатът е благоприятен, какви хоризонти ще се открият пред вас, как ще се промени животът ви. Искате ли да се лишите от всичко това?

По-добре е да направите и да съжалявате, отколкото да съжалявате за това, което не сте направили. "Решителността е отличителен белег на психологически силните хора. Те не се занимават с това какво ще се случи, ако вземат грешно решение, така че страхът не ги парализира."

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

"Опитвам ли се да контролирам неща, които са извън моя контрол?"

Може да не контролирате всички събития, които ви се случват, но можете да вземете решение да не им се поддавате, казва писателката Мая Анджелоу. Всъщност няма смисъл да хабим нервите и енергията си за неща, които са извън нашия контрол. Ако активно се тревожите за лошото време или трафика на път за работа, облаците няма да изчезнат, както и колите на пътя. Скот Мауц предлага да приведете главата си в ред с едно просто, но полезно упражнение.

Трябва да направите таблица с две колони - "Проблеми" и "Решения". В първата запишете всичко, което ви притеснява в момента. След това оградете с кръгче проблемите, които обективно сте в състояние да решите. А срещу тях - план за действие за отстраняването им. Всичко, което е останало необозначено, не заслужава вниманието ви.

"Ще го направя" вместо "Трябва да го направя".

Мотивацията може да бъде под различна форма - принудителна или вдъхновяваща. Експертът предлага да се съсредоточите върху втората и да се откажете от назидателното "трябва да го направя" и да го замените с "ще го направя". Всеки ден сме длъжни да правим определени неща: да ходим на работа, да водим децата на училище, да плащаме сметките за комунални услуги и т.н.

Но ние правим тези неща по някаква причина, а не защото някой ни е осъдил на тези "мъки". Благодарение на работата се храним добре, изглеждаме добре и пътуваме. Образователните институции са отговорни за развитието на любимите ни деца, за тяхната социализация, а жилищните и комуналните компании ни осигуряват вода и електричество, без които е невъзможно да живеем комфортно. Така че има ли смисъл да се отнасяме към отговорностите си като към тежко бреме?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес