Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 здравословни храни, които спестяват пари

04 юли 2024, 05:15 часа
Реклама

Няма нищо по-лошо от това да купите кутия със сметана или друга храна за вашата рецепта, и повече от половината да стои неизползвана в хладилника. След седмица тя ще бъде изтекла и ще сте пропилели трудно спечелените си пари. Добрата новина е, че има много заместители на сметаната и много други съставки, които неизбежно използвате само веднъж преди да ги изхвърлите – и повечето от тях вече са в кухнята ви.

Още: 4 мита за динята, в които трябва да спрете да вярвате

Фактът, че тези заместители са по-добри за вашето тяло, е допълнителна полза, и тялото ви определено ще го оцени. Продължете да четете за удобен списък със здравословни заместващи храни, които пестят пари и никога повече няма да се притеснявате, че нямате нужната съставка.

Заместване на масло

Има много здравословни заместители на маслото, независимо дали търсите заместители за вегани или се притеснявате за наситените мазнини в маслото.

Растителни масла: Те са популярни алтернативи на маслото и обикновено се смятат за по-здравословни за сърцето ви. Докато може да не усетите разликата, ако намажете маргарин на филия хляб, готвенето с маргарин вместо с масло може да повлияе на вкуса на рецептата. Маргаринът няма да държи съставките заедно толкова добре, колкото маслото, което означава, че може да е по-добре да използвате обикновено масло за определени печени изделия.

Олио: Въпреки че не можете да замените маслото с олио във всички рецепти, можете да замените разтопено масло с олио. Това ще ви спести пари, а олиото е подходящо за вегани.

Кокосово масло: Замяната на кокосово масло с масло е опция, която прави много рецепти подходящи за вегани. Използването на кокосово масло може да ви помогне да отслабнете по-бързо, също така подпомага храносмилането и повишава енергията.

Пюре от плодове или зеленчуци: Вярвате или не, авокадото е чудесен заместител на маслото и може да придаде на вашите брауни кремообразна текстура. Пюрето от ябълки, тиква и сливи също са отлични алтернативи на маслото за печене, плюс това те са достатъчно нежни, за да не променят вкуса на десертите ви.

Чиа семена: Тази опция няма напълно да замести маслото, но се справя добре с намаляването на количеството масло, което използвате. Ако оставите чиа семената да престоят във вода за няколко минути, те ще се разширят и ще образуват гел, който можете да използвате за печене. Може да не звучи апетитно, но тялото ви ще ви благодари.

Полезно ли е пукането на пуканки

Пуканките са засищаща закуска, която всъщност може да помогне при отслабване – но само ако купите правилния вид. Купуването на пуканки на зърна в насипно състояние ще ви спести пари в сравнение с купуването на малки кутии с индивидуални пакети. Освен това, въздушно или на печката пуканки не съдържат всички вредни за вас химикали като микровълновите пуканки. Също така можете да персонализирате вкуса на пуканките си, като добавите подправки и нискомаслено масло.

Вегетариански рецепти

Има документирани здравословни ползи от избягването на преработените меса. Фасулът, особено когато го купувате в насипно състояние, е евтина и засищаща алтернатива на месните продукти и все още е пълен с протеина, от който тялото ви се нуждае. Освен това, фасулът и лещата са отлични източници на фибри, които ще предотвратят нездравословните похапвания.

Домашен дресинг

Няма нищо по-лошо от това да купите дресинг за салата преди началото на нов опит за здравословен начин на живот, като си казвате, че по-вероятно ще ядете салати, ако харесвате дресинга, който слагате. Но после ядете салати половин седмица и след това го забравяте. Вашият дресинг ще стои неизползван в хладилника, докато не изтече срокът му на годност. Вместо това, направете си сами прост дресинг за салата с ингредиенти, които вече имате вкъщи.

Зехтин, оцет, сол и черен пипер са всичко, което ви трябва за основен винегрет за вашите салати. Една част оцет на три части олио е добра пропорция. След това, овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Заместване на мътеница

Мътеницата вероятно не е нещо, което купувате, освен ако нямате конкретна рецепта предвид. Така че за всички онези моменти, когато ви трябва, но нямате под ръка, използването на кисело мляко е опция. За да направите кисело мляко, просто добавете една супена лъжица оцет или лимонов сок в мерителен съд с вместимост една чаша и запълнете останалото с мляко. Оставете всичко да престои пет минути, докато млякото не стане кисело. (Този трик работи и с немлечни млека.)

Заместител на вино за готвене

Виното за готвене е полезно за деглазиране на тигани и добавяне на фин вкус към ястията, но използвате толкова малко при готвене, че често не си струва да купувате цяла бутилка. Неподсладен сок от червени боровинки може да се използва вместо червено вино, докато неподсладен бял гроздов сок или ябълков сок могат да заменят бялото вино.

Заместване на сметана

Сметаната е скъпа, за да я поддържате постоянно налична, но все пак можете да се насладите на този богат вкус. Евтин заместител на сметаната е да смесите една супена лъжица разтопено масло с достатъчно пълномаслено мляко, за да се получи чаша. Тази комбинация работи перфектно вместо лека сметана. Ако искате алтернатива на тежка сметана, опитайте горепосочената формула, но заменете пълномасленото мляко с обезмаслено мляко.

Кокосовото мляко е веган заместител на сметаната, но може да придаде на рецептите ви лек кокосов вкус. Соевото мляко и зехтин, смесени по горепосочената формула за мляко и масло, са друга веган-приятелска алтернатива на сметаната.

Какао на прах като заместител на шоколад за печене

Шоколадът за печене е известен под много различни имена, включително горчив шоколад, шоколад за готвене, ганаш и неподсладен шоколад. Както подсказва името, този шоколад се използва основно в готвенето, а не за похапване; също така е изключително горчив, защото не съдържа добавена захар.

Ако сте майстор готвач, който обича да прави шоколадови десерти редовно, тогава шоколадът за печене вероятно е основна съставка във вашата кухня. За останалите любители готвачи, шоколадът за печене често е загуба на пари, защото трябва само малка част от опаковката за рецептата. Добрата новина е, че какаото на прах е заместител на шоколада за печене. Три супени лъжици какао на прах плюс една супена лъжица масло или мазнина са достатъчни.

Още: 6 храни, които не трябва да купувате през лятото

Полезни ли са замразените картофи

Вдигнете ръка, ако обичате картофи. Сега вдигнете ръка, ако обичате да спестявате пари. Ако двете ръце са вдигнати, заменете пакетите замразени картофи с бюджетна торба картофи от секцията със свежи продукти. По този начин ще получите повече за парите си и потенциално по-здравословен картоф.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес