Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е инкубационният период на коронавируса да е по-дълъг от 14 дни

11 февруари 2020, 15:45 часа
Реклама

Евакуирана от град Ухан американка показва положителни резултати за коронавирус, след като при заминаването си от Китай е имала отрицателни изследвания за вируса. Това става ясно от статия на The Wall Street Journal

Става въпрос за жена от Сан Диего, която е пристигнала във военната база там с полет от Ухан, в който са били евакуирани чужденци.

На какво се дължи резултатът - грешка при изследванията или е възможно коронавирусът има по-дълъг инкубационен период от обявеното от учените? 

В същото време The Independent публикува изследването на учени в Китай, според които инкубационният период на коронавируса може да стигне до 24 дни. Това е с 10 дни повече от 14-дневния инкубационен период, който се смяташе, че се наблюдава при новия коронавирус, цитира изданието Агенция "Фокус".

Изследването е било проведено от екип, начело с доктор Джонг Наншан, който изследвал и случаи при предишната епидемия с вид коронавирус - т.нар. "САРС". При него през 2003г. загинаха над 700 души. 

Според официалната информация на здравните власти и СЗО в момента инкубационният период на коронавирус 2019-nCoV е 14 дни. Той беше определен на база проучвания на друга разновидност на коронавируса – "МЕРС".

На база на тази информация властите в Европа, включително и в България, поставят под карантина и наблюдение всеки, пътувал до азиатските страни, поне 14 дни.

Все още по-дългият инкубационен период на вируса е само съмнение, непотвърдена информация.

Съмнения за това се появиха още по-рано, при публикуването на друго изследване в Китай на екип учени - със заглавие: "Клинични характеристики на новата инфекция от коронавируса от 2019 г. в Китай".

Според информацията, проучването е на база изследванията на проби от 1099 пациенти, заразени с коронавируса от 522 болници в 31 провинции в Китай.

Та учените открили, че само 1,18% от всички пациенти са имали "директен контакт с диви животни". Мнозинството от останалите пациенти са били заразени от други хора в град Ухан.

Повече от 80% от пациентите са развили лимфопения, което е състояние, при което се наблюдава понижен брой на специфични бели кръвни телца, част от човешката имунна система. Това е състояние, което често се наблюдава при треска, и обикновено преминава след като пациента започне да се възстановява.

Проучването още веднъж установява, че вирусът се предава много лесно и бързо от човек на човек. Тази информация идва малко след като Китай регистрира 97 нови смъртни случая в резултат от вируса в рамките на денонощие, и над 3 хиляди нови заразени.

Това опроверга твърденията на китайските власти, че опитите за ограничаването на разпространението на заразата на този етап са успешни.

Какво знаем до момента за коронавируса: ВИЖТЕ В ТЕЗИ СТАТИИ

Кой е горещият телефон в България, на който можете да звъните при върпоси, свързани със заразата, ВИЖТЕ ТУК.

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес