Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският парламент одобри изпращането на войски в Азербайджан

17 ноември 2020, 22:10 часа

Турският парламент одобри президентски указ за изпращане на военнослужещи в Азербайджан, съобщи РИА Новости. Документът е изпратен на законодателната власт предния ден. Според указа на Реджеб Тайип Ердоган турските военни могат да останат в Азербайджан една година, предава БГНЕС.

Реклама

Турският президент обяви на 11 ноември, че Москва и Анкара са подписали меморандум за създаването на център за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах и страните ще участват в "съвместна миротворческа мисия". В същото време, според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Русия и Турция ще работят съвместно за опазването на мира чрез мониторинговия център на територията на Азербайджан, но „не е ставало дума за съвместни мироопазващи сили“.

Владимир Путин заяви по-рано днес, че Баку и Анкара "винаги са обсъждали възможността за участие на Турция в мироопазващи операции", но Москва е успяла да убеди турските партньори, че не е необходимо да се създават условия и предпоставки за нарушаване на споразуменията за Нагорни Карабах.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес