Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около четвърт милион сирийци са откъснати от света

12 януари 2014, 17:45 часа

Заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос изрази дълбока тревога за общностите, изолирани в Сирия от боевете между правителствените и бунтовническите сили, предаде ББС.

Реклама

Баронеса Амос, която е на посещение в Сирия, заяви, че около четвърт милион сирийци са откъснати от останалата част на страната и света и нямат достъп до медицински грижи и редовни доставки на храна.

"Много съм притеснена за хората в общности, които са обсадени от месеци, някои дори от година, или от правителствените сили или от бойци на опозицията. Те не могат да напуснат тези области, болните и ранените не могат да бъдат транспортирани, не се намира и доставя храна", заяви тя.

Амос посещава Сирия две седмици преди планирата международна конференция в Швейцария за търсене на политическо решение на конфликта.

В същото време сирийската неправителствена организация "Обсерватория за човешите права" съобщи, че над 700 души са били убити при сблъсъци между джихадисти и враждуващи бунтовнически групировки за последните 9 дни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес