Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте напрежението между Турция и Сирия: Опозиционер на Ердоган видя руска връзка (ВИДЕО)

02 юли 2024, 11:38 часа
Реклама

Расте напрежението между Турция и Сирия след случая със сексуално насилие над дете в турския град Кайсери

В районите под контрола на турската армия в северната част на Сирия обстановката наистина се нажежи.

В социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как мъж се опитва да свали турското знаме от сирийския град Арфин, като след това се чуват изстрели. Твърди се, че бунтовникът е застрелян. 

Междувременно се заформиха протести срещу Турция в центъра на сирийския град Идлиб. ОЩЕ: В Турция стана страшно: Хората в Кайсери палят сирийски магазини наред (ВИДЕО) 

Как започна всичко?

Припомняме, че искрата бе запалена в Кайсери след като сириец изнасили 7-годишно дете в тоалетната на пазара. Това доведе до масови безредици в турския град и палежи на сирийски магазани.

Последва напрежение на сирийска територия - в Ал-Баб, където сирийци спираха турски камиони и ги замерваха с камъни. В социалните мрежи се появиха и кадри с подпалени камиони. 

Връзката с Русия

Руска връзка с атаките срещу турски камиони в Сирия, откри турският опозиционен лидер Юмит Йоздаг, който оглавява националистическата Партията на победата в южната ни съседка. ОЩЕ: Напрежение заради Кайсери: Турски камиони бяха замеряни с камъни в Сирия (ВИДЕО)

"Причината за събитията, започнали в районите под контрола на турската армия в северната част на Сирия, не е инцидентът в Кайсери", смята Йоздаг. Според него причината са започналите преговори и търговия между Турция и Асад и подкрепата на Русия за това. "Истинската причина е да се блокират преговорите, които Турция започна да води с режима", коментира Йоздаг. Той обаче не посочва кой точно иска да блокира тези преговори и защо.

Факт е обаче, че наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да подновява дипломатическите отношения със Сирия, като дори той нарече сирийците братя. ОЩЕ: Ердоган: Турция няма да се меси във вътрешните работи на Сирия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес