Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блокира системата на гаранционния фонд

02 юли 2024, 13:34 часа
Реклама

Единната информационна система на Гаранционния фонд блокира след профилактика през почивните дни. От ведомството обясниха, че са спрели системата временно от 8 часа на 29 юни до 8 часа на 30 юни.

"След провеждане на профилактиката възникнаха някои технически затруднения, свързани с високия брой заявки за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и времето за обработката им", обясниха от Фонда пред БНТ.

ОЩЕ: Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

От институцията съобщиха, че системата вече е заработила, но продължава да има забавяне при извършването на проверки и издаването на нови полици по Гражданска отговорност.

Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР) свързва информационните системи на КАТ-МВР и застрахователите, предлагащи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Това позволява всяка сключена застраховка да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът да се извършва по електронен път. В момента именно тази функционалност е затруднена.

ОЩЕ: Махат стикерите за „Гражданска отговорност“

От Комисията за финансов надзор (КФН) напомнят, че наличието на застрахователен договор по задължителната застраховка се удостоверява със застрахователна полица. Така може да се гарантира, че действително имате сключена "Гражданска отговорност", ако ви проверят.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес