Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Подпорната стена” на Алепу е законна: Съдът с окончателно решение

04 юли 2024, 15:10 часа
Реклама

"Подпорната стена", приличаща на хотел в местността Алепу на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС.

Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува проекта и решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Казусът със строежа на Алепу е изключително голям проблем, защото той показва как се жонглира около закона и се опитват да ни правят на луди. Това заяви бившият регионален министър Иван Шишков пред Нова телевизия. Още: Шишков: При строежа на Алепу се жонглира около закона и се опитват да ни правят на луди

Какви са намеренията на инвеститора?

Проектът "Алепу вилидж" за строителството на жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен обявиха от фирмата инвеститор "Бриз 2000". "Ако всичко върви по план, до 2 години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти", каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта.

"Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Съответно ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите. Надявам се до края на годината да имаме строително разрешение", добави той пред БНР.

До края на годината фирмата инвеститор на проекта ще се опита да придобие документите, включително и строително разрешително, за завършването на големия жилищен комплекс в местността "Алепу". Още: "Подпорната стена" на Алепу може да се строи: Решението на съда засега

Казусът "Алепу"

Сградата на плажа "Алепу" вече стана известна с това, че външният ѝ вид драстично се разминава с това, което се твърди по документи. Разрешителното е издадено за подпорна стена, която да укрепи крайбрежието, но на практика има четириетажна постройка с видимо обособени помещения за бъдещи стаи. Затова се смята, че това е основа за строеж на бъдещ хотелски комплекс.

В момента МРРБ обжалва решението на съда до върховната административна прокуратура.

Самият строеж е замразен второ лято, като според инвеститора работа ще започне едва след окончателно произнасяне на институциите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес