Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ

04 юли 2024, 15:10 часа
Реклама

Китайските банки, които продължават да работят с Русия, напускат Московската борса, която пострада от санкциите на САЩ, въведени през юни.

The Moscow Times, позовавайки се на статистиката на борсата, съобщава, че при търговията с китайската валута се наблюдава значителен спад в средния размер на сделките през последните две седмици. В сравнение с май този показател е спаднал с 14% до 1,89 млн. рубли (приблизително 21 600 щатски долара), което е най-ниското ниво от февруари 2023 г. насам.

Още: И Великобритания удари със санкции Московската борса

Юаните се насочват от борсовия към извънборсовия пазар

Същевременно оборотът на извънборсовия пазар на юани нарасна, като през юни бяха сключени сделки на стойност 1,98 трлн. рубли (около 22,6 млрд. долара), което е с 27% повече спрямо май. Оборотът в рамките на ден три пъти счупи рекордите, надхвърляйки границата от 200 млрд. рубли (около 2,27 млрд. долара) на ден.

Това показва, че потоците от юани, насочени към Русия за продажба на петрол на Китай, се пренасочват от борсовия към извънборсовия пазар. Това се случва след спирането на търговията с щатски долари и евро на 13 юни.

Пазарните участници от Китай - основните доставчици на ликвидност в юани - са изложени на риск да бъдат засегнати от вторични американски санкции, тъй като Московската борса е включена в списъка на Министерството на финансите на САЩ със специално определени лица, който забранява всякакви трансакции, обяснява Михаил Василиев - анализатор в руската "Совкомбанк".

Руската централна банка вече се подготвя за сценарий, при който търговията с юана ще трябва да бъде спряна, както това стана с долара и еврото. Източник, близък до Централната банка, заявява пред Bloomberg, че китайските банки най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с Московската борса и Националния клирингов център, който също е санкциониран.

Още: След новите санкции: Рублата се срина до едномесечно дъно

Снимка: iStock

"Райфайзенбанк" готви напускане на Русия

Европейските и американските регулаторни органи оказват силен натиск върху австрийската Raiffeisen Bank International ("Райфайзенбанк"), като изискват от нея да прекрати дейността си в Русия. Преди година и половина те дори обмисляха възможността за разпадането ѝ. Сега САЩ заплашват да изключат "Райфайзен" от доларовата система, а регулаторите от еврозоната, които смятат, че ръководството на банката действа нечестно, поискаха от нея да изготви план за напускане на Русия във възможно най-кратък срок.

Още: Московската борса потъна след санкциите от САЩ

Руското подразделение на банковата група беше най-печелившото преди войната, а сега на него се пада повече от половината от печалбата. Успехът се дължи до голяма степен на факта, че "Райфайзенбанк" остава един от малкото официални канали за прехвърляне на валута от Русия към западните страни, което дава възможност за повишаване на таксите. Руските власти неведнъж са заявявали, че биха искали банката да продължи да функционира. Самата банка обяви, че възнамерява да напусне, но не може да посочи срокове. В Русия тя на практика е блокирала капитал на стойност 5 млрд. евро, пише The Moscow Times.

Но търпението на регулаторните органи се изчерпва, съобщава "Ройтерс" - въз основа на разговори с 15 служители от регулаторни агенции в САЩ, Австрия и еврозоната, както и с хора, пряко запознати със ситуацията в банката. Един от тях разказва, че през юни представители на Европейската централна банка са присъствали на заседание на надзорния съвет на "Райфайзен" и са поискали през следващите седмици да бъде представен план за напускане на Русия.

Още: Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес