Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо за българската археология: Откриха цяла статуя в Хераклея Синтика (СНИМКИ и ВИДЕО)

04 юли 2024, 15:29 часа
Реклама

За първи път учени откриха цяла статуя с над човешки ръст при подновените разкопки в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

Екипът, начело с проф. Людмил Вагалински, е на терен от три дни, а мраморната скулптура, която археолозите започнаха да разкриват вчера в Cloaca Maxima (в Големия канал на античния град), се оказа изключително запазена - за разлика от всички останали досега, откривани без главите, пишат от научното издание "Archaeologia Bulgarica".

Още: Загадъчен медальон с изображение на Филип Македонски откриха на Хераклея Синтика

"Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район. Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия", коментира самият проф. Вагалински. 

От изданието уточняват, че предстои статуята да бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там.

Още: Реставрират най-голямата антична статуя във Ватикана

Иначе проф. Людмил Вагалински е археолог с дългогодишен опит и приносни публикаци, а от 2011 до 2018г. е директор на Националния археологически институт с музей при БАН. От 2007 г. е ръководител именно на проучванията в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите, а от 2003 г. е ръководител на проучванията в римската колония Деултум, Бургаско. В биографията му влизат разкопки на дунавските римски кастели Ятрус в Русенско и Трансмариска в Силистренско.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес