Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски съд арестува задочно бивш премиер и министри на Украйна (СНИМКИ)

02 юли 2024, 13:57 часа
Реклама

Московски съд арестува задочно няколко бивши и настоящи официални лица от Украйна.

Бившият украински министър-председател Володимир Гройсман, бившият министър на външните работи Павло Климкин, бившият министър на финансите Олександър Шлапак и командващият Оперативното командване "Запад" на Въоръжените сили на Украйна генерал Игор Довган са обвинени в използване на забранени средства и методи за водене на война.

Те са обявени за международно издирване. Според официалното изявление и четиримата украински служители са осъдени на два месеца задържане под стража.

Още: Осъдиха на 3 години и 9 месеца затвор американския войник Гордън Блек

Предисторията

Следственият комитет на Русия повдигна обвинения на Гройсман, Климкин и министъра на информационната политика Юрий Стец през април 2024 г. Обвиненията бяха свързани с ролята им във военния отговор на Украйна на руското нахлуване в Донбас през 2014 г.

По-късно руското МВР обяви Гройсман за издирване заедно с бившия секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков, бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Руслан Хомчак и Василий Крутов - бивш ръководител на антитерористичното звено на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), припомня Kyiv Independent.

През май руското министерство на вътрешните работи включи в списъка на издирваните лица и украинския президент Володимир Зеленски (той бързо бе премахнат от списъка), бившия президент Петро Порошенко (също премахнат), командира на сухопътните войски Олександър Павлюк и бившия ръководител на Министерството на отбраната Михаил Ковал.

Още: Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

Още украински служители са обявени за издирване от руското МВР

Освен това руското министерство на вътрешните работи е обявило за издирване бившия заместник-ръководител на антитерористичната операция, провеждана от Украйна в Донбас - генерал Владислав Лишчински, а също и заместник-командващия на сухопътните войски на ВСУ Александър Нестеренко.

През март тази година Следственият комитет на Русия повдигна обвинения срещу Игор Довган. Беше съобщено, че "в резултат на престъпните му действия" са пострадали 334 души, включително 12 деца.

По данни на следователите - в резултат на действията на Лишчински в Донецка област на Украйна (т.нар. "ДНР") са пострадали 645 души, включително 43 деца.

От началото на пълномащабната война Русия започна наказателни производства срещу редица украински длъжностни лица по неясни обвинения, често свързани с ролята им в съпротивата срещу руската агресия. Москва включи в списъка на издирваните лица и десетки европейски политици, включително естонския министър-председател Кая Калас, която ще поеме външната политика на ЕС като наследник на Жозеп Борел.

Още: Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес