Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай строи президентски дворец-подарък на Вануату за десетки милиони долари (СНИМКА)

02 юли 2024, 12:35 часа
Реклама

Правителството на Вануату скоро ще се настани в няколко нови сгради, финансирани от Китай - ход, който вероятно ще разпали отново опасенията за влиянието на Пекин в южната част на Тихия океан.

На официална церемония по откриването на сградите, проведена пред издигащ се билборд с надпис "Помощ от Китай", министър-председателят на Вануату Шарлот Салвай обяви откриването на новия президентски дворец на страната, предаде CNA.

Проектът включва също така изграждането на нова сграда за министерството на финансите и ремонт на външното министерство на Вануату, отбелязват от посолството на Китай.

Още: Куриоз: Китайка 20 години използвала бойна граната вместо чук (ВИДЕО)

Австралийският мозъчен тръст Lowy Institute изчисли, че Китай е похарчил за строителството около 21 млн. долара - сериозна сума за подобен проект в развиваща се страна с население под 300 000 души.

Посолството на Китай заяви, че проектът е подарил на Вануату "още една забележителна сграда", което същевременно е нов "крайъгълен камък" във все по-топлите им отношения.

Китайска делегация връчи на Салвай голям златен ключ - също с надпис "Помощ от Китай" - с което започна празничната церемония по откриването, изпълнена с китайски драконови танцьори и приготвяне на церемониалната напитка "кава".

Местните медии съобщиха, че в новите сгради ще работят стотици държавни служители.

Още: Протестиращи разбиха вратата на президентския дворец в Мексико (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес