Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски удари разселиха палестинци от Хан Юнис, почти цялото население на Газа е в "хуманитарната зона"

02 юли 2024, 13:36 часа
Реклама

Израелската армия (ЦАХАЛ) потвърди, че през нощта е нанесла вълна от въздушни удари в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, след като е наредила на цивилните да напуснат района.

Според военните ударите са били насочени към обекти в района, от който вчера е бил изстрелян бараж от 20 ракети по южните израелски градове. Става въпрос за оръжеен склад, апартамент, използван от терористични агенти, и друга инфраструктура, твърдят ЦАХАЛ.

Още: ЦАХАЛ: 20 снаряда бяха изстреляни от Газа към Израел

Призиви за евакуация

Преди ударите израелската армия обяви, че е позволила на цивилни граждани да се евакуират. Тя е призовала палестинците в източната част на Хан Юнис да се насочат към определената "хуманитарна зона", предава The Times of Israel.

Стотици палестински пациенти бяха принудени да напуснат Европейската болница, а палатковите лагери за разселените в Хан Юнис се изпразниха, пише "Ал Джазира", която е забранена в Израел.

Снимка: Getty Images

По-голямата част от палестинското население в Ивицата Газа понастоящем живее в определената от Израел "хуманитарна зона". Около 1,9 млн. палестинци от общо 2,3 млн. души население на анклава към момента се намират в нея. Тя е разположена в района на Ал-Маваси, на брега на Ивицата, някои западни квартали на Хан Юнис и Деир ал-Бала в централната част на Газа.

Още: "Без напредък": Израел и "Хамас" не могат да се разберат за мир

Няколкостотин хиляди палестинци остават в северната част на анклава, а в района на Рафах са останали само около 20 000 палестинци, твърди израелската армия.

Около 1,4 млн. палестинци се бяха укрили в Рафах, докато ЦАХАЛ не започнаха офанзивата си там през май, нареждайки на цивилните да се преместят в хуманитарната зона.

Още: Израел освободи 55 палестинци, задържани в Газа

Убити израелски военни

Двама израелски войници са били убити по време на сраженията в централната част на Ивицата Газа снощи. Това са Надав Елханан Кнолер - 30-годишен сержант на взвод в 121-ви батальон на 8-ма бронирана бригада от резерва, родом от Йерусалим, и майор Еял Авион - 25-годишен заместник-командир на рота в 121-ви батальон на 8-ма бронирана бригада от резерва, от Ход Хашарон.

С тяхната смърт броят на загиналите в сухопътната офанзива на Израел срещу "Хамас" в Газа и във военните операции по границата с анклава достигна 322 души, отбелязват от израелската армия.

Друг резервист от 121-ви батальон е тежко ранен при същия инцидент. ЦАХАЛ все още разследват обстоятелствата. Отделно от това войник от 52-ри батальон на 401-ва бронирана бригада е тежко ранен от противотанков огън в южната част на Газа - в Рафах.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече обяви, че тече последна фаза на войната и че Израел се приближава до пълното елиминиране на екстремистите от "Хамас".

Новата опасност обаче е война с Ливан: Война Израел-Ливан ще е "грешка" на Нетаняху, "Хизбула" е голяма хапка: Говори Виктор Лилов (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес