Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

17 май 2024, 00:10 часа • 1470 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе дадоха пресконференция след разговорите на четири очи и с делегация в президентския комплекс в Анкара.

Президентът Ердоган заяви, че с грузинския министър-председател са обсъдили стъпки за повишаване на ефективността на борбата срещу терористичните организации, особено FETÖ и ПКК, и мрежите на организираната престъпност.

Като припомни тъжната новина за чудовищното нападение срещу министър-председателя Роберт Фицо от приятелската и съюзническа страна Словакия на 15 мяй, Ердоган предаде пожелания за "бързо възстановяване" на министър-председателя и на народа на Словакия.

Още: Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

"Ще продължим да се противопоставяме на всички видове действия, насочени срещу мира, стабилността и сигурността на нашия регион", заяви той. Ердоган поздрави приятелския грузински народ с Деня на независимостта, който ще бъде отбелязан след 10 дни.

Ердоган заяви, че двете страни са потвърдили желанието си да си сътрудничат и в други транспортни и енергийни проекти и каза следното: "Предадох на министър-председателя нашата готовност да подкрепим големите инфраструктурни проекти на Грузия като летища, пристанища, пътища, производство и пренос на енергия от възобновяеми източници. По време на разговорите ни направихме преглед и на отношенията ни в областта на сътрудничеството в областта на сигурността. Фокусирахме се върху стъпките, които ще направят по-ефективна борбата ни срещу терористичните организации и мрежите на организираната престъпност, особено FETÖ и ПКК. Решени сме да продължим борбата срещу тези незаконни структури, които са насочени срещу мира и дори живота на нашите граждани в страната и извън нея."

Ердоган заяви, че по време на срещата си с министър-председателя Кобахидзе те са обсъдили и актуални, регионални и глобални въпроси, като са споделили оценките си за зверствата в Газа и отговорността на международната общност.

Още: Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

"Цялото човечество, основано на правото и дипломацията, трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода, за която той плати висока цена", каза Ердоган и добави, че резолюцията, приета от Общото събрание на ООН на 10 май, показва позицията на международната общност.

Ердоган заяви, че про-палестинските протести, които се провеждат по целия свят, са много значими и ценни от гледна точка на човешкото съзнание: "Приканвам страните, които все още не са признали държавата Палестина, да го направят".

"Още веднъж подчертах нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Като страни от региона потвърдихме отново значението на мира, спокойствието и стабилността в Южен Кавказ и решимостта ни да работим за постигането на тази цел. Споделих с уважаемия си колега мнението си, че мирното споразумение, което предстои да бъде подписано между Азербайджан и Армения, е историческа възможност за бъдещето на региона", добави той, цитиран от БГНЕС.

Още: Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Ердоган благодари на министър-председателя Кобахидзе и неговата делегация за посещението и пожела срещите да бъдат ползотворни.

Подчертавайки, че те ще увеличат обема на външната търговия между Турция и Грузия от 3,5 млрд. долара на повече от 5 млрд. долара, Ердоган заяви, че в момента около 300 турски инвеститори инвестират в Грузия и че това е един от стълбовете на отношенията между двете страни.

Още: Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес