Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The New York Times: Геополитическо земетресение в Близкия изток

17 август 2020, 13:15 часа • 4199 прочитания

Сделката между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се превърна в мощно геополитическо земетресение в Близкия изток. Това пише носителят на три награди "Пулицър" Томас Фридман в авторитетния The New York Times, цитиран от агенция "Фокус".

За пореден път смятам да се съглася с президента Тръмп относно любимото му прилагателно - "огромна". Споразумението, което беше договорено от администрацията на Тръмп за Обединените арабски емирства, включва пълна нормализация на отношенията между тази страна и Израел. В замяна еврейската държава се отказва от всяка форма на анексиране на Западния бряг на река Йордан. Точно това нарече Тръмп в Twitter „огромен пробив“.

Дори Ануар Садат, който навремето отиде в Йерусалим - нищо в историята не може да се сравни с този голям пробив, създаващ връзка между араби и израелци. Дори ръкостискането между Ясер Арафат и Ицхак Рабин на моравата. Просто няма нищо, което да се сравнява с първия момент на открито помирение между израелци и палестинци.

Но има събития, които са близки до настоящето по своето значение. Просто се опитайте да оцените събитията, които се случват в многоточкова скала. И ще видите как това споразумение засяга всяка една от силите, действащи в региона. Най-много печелят от това силите, които подкрепят САЩ - умерен ислям, край на конфликта с Израел завинаги. Но радикалните проирански, антиамерикански сили губят от това споразумение. Те, заедно със силите, подкрепящи вечната ислямистка борба с Израел, са все по-изолирани и остават в миналото.

Това е геополитическо земетресение 

За да разберете напълно защо нещата вървят по този начин, трябва да разгледате вътрешната динамика на това споразумение. То се основаваше на мирния план на Тръмп, написан от Джаред Къшнър, както и на желанието на авторите на този план да го изпълнят - именно това създаде „суровината“, материалната основа за настоящия пробив. И ето как работи.

Планът на Къшнър основно призова Израел и палестинците да установят мир помежду си. Съгласно условията на този мир, Израел получава възможност да анексира 30 процента от Западния бряг, където живеят повечето израелски заселници. А палестинците получават своите 70 процента, върху които палестинците ще могат да създадат своя демилитаризирана държава. Освен това палестинците ще получат парчета земя от Израел.

Палестинците отхвърлиха това споразумение веднага като небалансирано и несправедливо. Но израелският премиер Бенямин Нетаняху, който помогна за съставянето на много про-израелски план за тези територии, заяви, че възнамерява да започне първата част от плана за анексиране от 1 юли. В същото време Нетаняху не се съгласи с частта от плана, която беше отхвърлена от част от неговия електорат - еврейските заселници. А именно, че палестинците ще получат останалите 70 процента. (Интересно дали Нетаняху е бил убеден да опита този вариант не от никой друг, а от посланика на Тръмп в Израел - Дейвид Фридман, самият той е про-заселнически екстремист.) 

Тази политика на Нетаняху не работи. Причината е, че Къшнър, който постоянно поддържа връзка с Египет, Йордания и арабските страни от Персийския залив, научи от тях, че подобно едностранно израелско анексиране би било пълно нарушение на всички условия на арабско-израелската сделка - за тях. Чувайки това, Къшнър каза на Нетаняху: „Да не вървим толкова бързо“. Къшнър и Тръмп бяха убедени да не приемат, да блокират плана на Нетаняху за "избирателно анексиране" на палестинските територии. 

Това доведе до факта, че Нетаняху загуби подкрепата на заселниците. Спадът в одобрението му се свързваше с няколко явления наведнъж. Той беше обвинен в корупция и всеки ден се събираха протести пред дома му заради неуспешните мерки срещу коронавирусната епидемия в Израел.

Какво стана след това? Итамар Рабинович, един от водещите историци на Израел в Близкия изток и бивш посланик във Вашингтон, го определи като "приготвяне на лимонада от лимони". Точно това направиха Тръмп, Къшнър и принц Мохамед ибн Заед, фактически владетел на ОАЕ. 

"Вместо да се случи анексията на палестински земи, те я изтъргуваха за мир с ОАЕ", каза Рабинович в интервю. Къшнър, добави той, "сякаш сам е създал продукт от нищото". Отказ от анексиране, който вече беше невъзможен, „Израел вече може да преговаря за мир с ОАЕ“. „Това беше размяна на мир за мир, а не земя за мир“, каза Рабинович.

Изглежда, че процесът е започнал, когато посланикът на ОАЕ във Вашингтон, Юсеф ал Отайба, публикува писмо до израелския вестник Йедиот Ахронот през юни. В него той изрично предупреди, че анексията на Израел на Западния бряг ще подкопае този тих напредък към мир с арабските страни от Персийския залив, който Израел постепенно се стреми да постигне.

Държавата от ОАЕ обмисля отдавна как да създаде открити дипломатически отношения с Израел. Но дискусията за това как да се спре анексията на Израел на Западния бряг, тази дискусия даде идеална „рамка“ за установяване на дипломатически връзки с Израел. Сега Емирствата можеха да представят случая, сякаш изработват нещо за палестинците в замяна на нормализиране на собствените им отношения с Израел. 

Начинът, по който позицията на Нетаняху се промени, беше завладяващ процес. Както каза израелският писател Ари Шавит, „Нетаняху се опитва да се измъкне от собствения си "Уотъргейт", обръщайки се, както Никсън към Китай. Той е обратното на Никсън“. (В началото на 70-те години, преди импийчмънта си поради подслушване на политически противници във Уотъргейт, президентът на САЩ Ричард Никсън успя да възстанови отношенията на САЩ с комунистически Китай, като отиде в Пекин, което се превърна в сензация и основа за фразата „Никсън в Пекин“, която означава неочаквано полезна и мирен обрат на събитията.). 

Ето какво има предвид Рабинович: Нетаняху направи всичко възможно, за да успокои десните сили в Израел. Той се опита да ги привлече на своя страна с лъскави играчки като анексирането на палестинските територии. Целта беше да се получи тяхната подкрепа, в опитите му да избегне процес на корупция и сблъсък с главния прокурор на Израел.

Приемайки предложената му сделка с ОАЕ, точно когато Никсън прие сделката с маоистки Китай, Нетаняху се отказа от естествените си идеологически съюзници - заселниците, които го подкрепиха, защото се надяваха той да им даде анексия. „Това определено ще принуди Нетаняху да стане по-зависим от центъра на израелската политика или поне от десния й център“, отбелязва Шавит, което означава, че страната ще продължи напред.

"Тази сделка може да спаси израелската демокрация, като лиши Нетаняху от цялата армия от десни сили, които той навремето трябваше да впрегне в битката срещу Върховния съд". 

Палестинската администрация, ръководена от Махмуд Абас, също губи много заради тази сделка. Това може да принуди Абас да се върне към масата за преговори. В крайна сметка тази сделка лишава Абаса от главния му коз в ръкава - твърдението, че арабските страни и страните от Персийския залив ще нормализират отношенията с Израел само след като израелците удовлетворят изискванията на Палестинската администрация и им дадат държавата, която палестинците искат.

(Тук мога да дам безплатен съвет на Абас: върнете се към масата за преговори сега и кажете, че виждате плана на Тръмп не като "таван", а като "етаж" - начална точка на това, което може да бъде постигнато, за да отговори на палестинските изисквания. Ще получите подкрепа от Тръмп, от европейците, а също и от много араби за подобна позиция. В края на краищата все още имате влияние върху ситуацията. Израел се интересува от вас, защото вашите хора на Западния бряг не могат просто да изчезнат, те не могат да бъдат взети и убивани (нещо, което не се е случвало между ОАЕ и Израел).

Сделката, разбира се, ще насърчи други монархии в Персийския залив - Бахрейн, Оман, Катар, Кувейт и Саудитска Арабия - да следват примера на Емирствата. Тези страни отдавна имат тайни и понякога открити контакти с Израел чрез специални служби, плюс бизнес контакти. И тези страни просто ще завиждат на ОАЕ, че тази страна ще може да се ожени за финансовия си капитал с израелската технология, с постиженията му в кибернетиката, селскостопанската технология и здравеопазването. В крайна сметка това е потенциалът, който ще направи щастливи и двете страни - Израел и ОАЕ.

И ето още три основни бенефициенти по сделката. Първият е крал на Йордания Абдула. Той се опасяваше, че анексирането на Израел на Западния бряг ще стимулира усилията за превръщането на Йордания в палестинска държава. Настоящото споразумение премахва тази заплаха - макар и само за известно време. Вторият бенефициент е еврейската общност в САЩ. Ако Израел анексира част от Западния бряг, той ще раздели всяка синагога и събор в Съединените щати на два непримирими лагера. Това биха били привърженици и противници на такова анексиране. Това бедствие сякаш се приближаваше към нас. Сега го няма. Третият бенефициент е Джо Байдън. Ако успее Тръмп, той няма да се притеснява от трудния въпрос с анексията. И ще има много по-мощен проамерикански съюз в региона, с който може да реши проблемите на този далечен регион.

Основните геополитически губещи в тази сделка са Иран и неговите съюзници: Хизбула, иракските милиции, сирийският президент Башар Асад, "Хамас", ислямският джихад, хутите в Йемен и Турция. И тези врагове на мира ще страдат по редица причини. До днес ОАЕ като страна поддържаше деликатен баланс между Иран и Израел, като не позволяваше на Иран да бъде провокиран и да прави бизнес с Израел по тайни канали.

Но тази сделка е просто мерзост в лицето на Иран при това открита. Подтекстът на тази сделка е: „Израел е на наша страна сега, така че не се опитвайте да се биете с нас“. През последните месеци Израел нанесе големи щети на Иран чрез тайна кибервойна, сплаши я. Затова сега ОАЕ има възможност да завърши сделката с Израел.

Но тази история има още едно послание, по-дълбоко - на ниво психология. ОАЕ, изглежда, казва на иранците и техните съюзници: „Сега в региона има всички коалиции: коалиция от онези, които искат да позволят бъдещето да се справи с миналото веднъж завинаги, както и коалиция от онези, които искат да позволят на миналото да унищожи бъдещето - както е сега. ОАЕ ръководи първата коалиция, докато Иран получава възможност да стане лидер на втората.

ОАЕ и Израел показаха - дори за кратък момент - че миналото невинаги може да погребе светлото бъдеще. Разделителите невинаги печелят. Това беше глътка свеж въздух - изпълнението на американски проект. Но някой ден, да се надяваме, той ще се превърне във вятър на промяната, който ще се разпръсне из региона, заключва Томас Фридман.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес