Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво готви Русия срещу балтийските републики?

06 март 2020, 07:30 часа
Реклама

Руската армия тренира „ядрен блицкриг“ срещу държави членки на НАТО под прикритието на учения на наскоро разработени атомни оръжия. Това твърди високопоставен военен от Латвия в интервю пред американското консервативно издание Washington Examiner, цитирано от агенция "Фокус".

„Това може би е най-опасният сценарий“, заяви Янис Гарисонс, заместник-министър на отбраната на Латвия. „Ако погледнете руските учения, ще видите, че те разработват такъв сценарий“.

Изданието припомня, че Латвия се присъедини към НАТО през 2004 година и евентуално нахлуване би задействало член 5 от Вашингтонския договор, което изисква САЩ и всички други съюзници да третират атаката срещу един член на Алианса като атака срещу всички. И въпреки това, Гарисон твърди, че западните съюзници не трябва да приемат, че руският президент Владимир Путин ще се въздържи от подобна операция, ако смята, че може да спечели бърза победа. 

„Ако погледнете Кримския сценарий, който бе осъществен наскоро, става въпрос за точно копие на германския блицкриг, в руско изпълнение“, заяви заместник-министърът, визирайки анексирането на Крим от Русия през 2014 година и конфликта в Източна Украйна. „Единствената разлика е, че по време на блицкрига не са били изобретени ядрените оръжия“. 

Западни представители твърдят, че Русия е създала атомни оръжия с малка сила като част от план за „ескалация до деескалация“. По онова време американските военни не са разполагали с подобен вид малко ядрено оръжие. Според стратези от САЩ, руската теория е била, че те могат да се измъкнат с използването на бомбите с малък заряд в конфликт, тъй като САЩ не биха искали да отмъстят със стратегическото атомно оръжие, което може да предизвика ядрен Армагедон.

„Не искаме някой да си помисли погрешно, че понеже използва оръжие с малка сила, ние ще сме поставени пред избор да се предадем или да се самоубием“, заяви тогавашният министър на отбраната на САЩ Джим Матис пред Конгреса през 2018 година.

Ако Русия може да спечели това предимство, продължават разсъжденията, тогава те дори биха могли да рискуват да атакуват държава членка на НАТО като Латвия или някоя от другите бивши съветски васални държави. Служители на Пентагона обявиха миналия месец, че някои ядрени подводници от ВМС на САЩ ще бъдат оборудвани с по-малките бойни глави, докато американската армия провежда големи военни учения в Европа тази пролет.

Гарисонс приветства маневрите Defender Europe 20 като демонстрация на „твърдия“ ангажимент на Америка да защитава Европа от Русия и също така похвали новите оръжия, които според него „може би объркват сметките на Русия“. Все пак латвийските служители повишават защитата си, за да гарантират, че ще могат да издържат на хипотетична руска атака достатъчно дълго, за да могат САЩ и други съюзници от НАТО да изпратят подкрепления. 

„Няма да повторим грешките от 1940 г., когато се предадохме тихо“, каза той. „Ще се борим и със сигурност се надяваме, че съюзниците ще могат да ни подкрепят“.

Джим Гилмор, американският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, подчерта пред репортери в Държавния департамент тази седмица, че балтийските държави са членки на НАТО. „Прибалтийските държави до голяма степен са част от западното общество в този момент и ние не вярваме, че съществува заплаха за тях в момента“, коментира още експертът.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес