Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще позволят на Украйна да стреля по-дълбоко в Русия - при един определен сценарий

03 юли 2024, 10:38 часа
Реклама

Конгресът на САЩ отново призова за премахване на всички ограничения за използване на американски ракети с голям обсег на действие ATACMS срещу руски военни обекти на територията на Русия. 

Още: САЩ дават военна помощ за Украйна за още 2,3 млрд. долара

На повече от 100 км

Зам.-държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Джеймс О'Брайън заяви: "Ако Русия се опита да разшири сегашния фронт, на Украйна ще бъде позволено да стреля на по-голямо разстояние".

Понастоящем Щатите ограничават използването на американски оръжия на руска територия в радиус от 100 км от границата с Украйна.

По време на изслушванията в Комисията по международни отношения към Камарата на представителите (долната камара) се чуха различни мнения по въпроса.

"Военнопрестъпникът Путин и неговите сили са изчислили точното разстояние, на което да ударят Украйна от руска територия, така че Украйна да не може да отвърне на удара. Въпреки че някои ограничения за украинските контраатаки вече са отменени, това явно не е достатъчно", заяви републиканският конгресмен Джо Уилсън, припомняйки, че първоначално Щатите позволяваха ответни удари на руска територия само от другата страна на границата с Харковска област.

Още: Русия: "Унищожихме два дрона в Новоросийск". Защо тогава има пожар на пристанището? (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Украйна трябва да спечели тази война, те са мотивирани от борбата за съществуване, но победата е възможна само ако им позволим да го направят", каза още Уилсън, цитиран от украинската служба на Voice of America.

Заседанието беше посветено на анализа на бюджетното искане на администрацията на президента Джо Байдън за 2025-а фискална година за правителствени операции в Европа. Представители на Държавния департамент и Агенцията на САЩ за международно развитие USAID докладваха пред законодателите на Конгреса.

Подкрепа и от републиканци, и от демократи

Конгресмените, които подкрепят премахването на всички забрани за американската армия, подчертават, че искането е двупартийно - с подкрепа както от републиканците, така и от демократите.

"Оценявам високо факта, че съпредседателят на комисията, демократът Грегъри Мийкс, е "за" нанасяне на удар", заяви още републиканецът Уилсън по време на изслушването. Според него заплахите на диктатора Владимир Путин по отношение на ескалацията "отново и отново се оказват празни".

Още: Торецк, Часов Яр, Авдеевка - каква е скритата цел на руската армия: Анализ на фронта (ВИДЕО)

По-рано лидерът на малцинството в Комисията по международни отношения на Камарата на представителите - конгресменът Грегъри Мийкс - заяви пред Voice of America, че също подкрепя премахването на ограниченията за въоръжените сили на Украйна. Според него това е "необходимост от отбрана". "Смятам, че има смисъл, ако наистина се вижда, че Русия стреля от определен район близо до границата - тогава Украйна трябва да може да стреля там. Ако това е някаква друга точка, тогава Украйна също трябва да може да стигне до нея. Защото това не е нападение от тяхна страна, а защита. Вие стреляте, за да се защитите от нападение, което руснаците ще се опитат да извършат срещу Украйна", каза Мийкс.

Още: Киев: Изслушваме съветите, но териториални отстъпки за Москва няма да има

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес