Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов проблем за Байдън - големи спонсори започват да го напускат

05 юли 2024, 12:44 часа
Реклама

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск от страна на някои големи донори на Демократическата партия. Редица дарители публично предупреждават, че или ще спрат средствата за кампанията му, или вече са го направили. Условието им е демократът да бъде заменен като кандидат на партията след катастрофалното му представяне на дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица.

Сред тях са Абигейл Дисни, наследница на семейното богатство на Disney, холивудският продуцент Деймън Линделоф, холивудският агент Ари Емануел и филантропът и предприемач Гидеон Стайн.

Натискът върху 81-годишния Байдън да се оттегли, нарасна след дебата, белязан от няколко случая, в които той губеше посоката на мисълта си, говореше слабо и неразбираемо. Макар да призна, че е "сбъркал" през онази вечер, той обеща да остане в ролята си на лидер на партията, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. "Няма да си тръгна", каза той в четвъртък на събрание в Белия дом по случай Деня на независимостта на САЩ 4 юли.

Още: Байдън помоли да не планират повече събития след 20:00 ч., защото имал нужда от сън

Абигейл Дисни се оттегли, не вярва в победата над Тръмп

Абигейл Дисни заяви пред американския канал за бизнес новини CNBC, че не вярва, че Байдън може да спечели срещу Тръмп през ноември. Тя каза, че намерението ѝ да оттегли подкрепата си, се корени в "реализъм, а не в неуважение".

"Байдън е добър човек и е служил на страната си с възхищение, но залогът е твърде висок", каза Дисни, която през годините е подкрепяла редица демократи и демократични каузи.

"Ако Байдън не се оттегли, демократите ще загубят. В това съм абсолютно сигурна. Последиците от загубата ще бъдат наистина ужасни", добави тя, цитирана от BBC.

Още: Байдън: Нямам намерение да си ходя

Още предупреждения от спонсори

С предупреждението си Абигейл Дисни се присъедини към няколко други богати дарители. Гидеон Стайн заяви пред The New York Times, че семейството му спира 3,5 млн. долара за организации с нестопанска цел и политически организации, участващи в президентската надпревара, ако Байдън не се оттегли.

Снимка: Getty Images

Линделоф, който е дарил повече от 100 000 долара на демократите през този изборен цикъл, написа есе, в което призова и други дарители да задържат средствата си в рамките на така наречено "DEMbargo" - игра на думи с "демократи" и "ембарго". "Когато ви изпратят SMS с молба за пари в брой, отговорете, че няма да им дадете нито цент и няма да промените мнението си, докато на върха на листата не настъпи промяна", пише Линделоф за Deadline.

Ари Емануел, който е брат на Рам Емануел - бивш началник на щаба на Барак Обама ,- заяви на конференция в Колорадо, че спирането на финансирането е ключът към гаранцията Байдън да излезе от надпреварата, съобщи в четвъртък Financial Times. Според вестника той е казал: "Жизненоважният фактор за една кампания са парите и може би единственият начин е, ако парите започнат да пресъхват. Говорих с няколко големи дарители, които пренасочват всичките си пари към Конгреса и Сената".

Още: Байдън призна: Провалих се по време на дебата с Тръмп

Други големи донори не са заплашвали да намалят финансирането, но оказват публичен натиск върху президента да се оттегли.

Рийд Хейстингс, който е съосновател на Netflix и един от най-големите дарители на Демократическата партия, заяви пред американските медии, че Байдън "трябва да се оттегли, за да даде възможност на енергичен лидер на демократите да победи Тръмп и да ни държи в безопасност и просперитет".

Индийско-американският индустриалец от Масачузетс Рамеш Капур, който организира събирания на средства за демократите от 1988 г. насам, мисли, че е време Байдън "да предаде факлата". "Знам, че той има желание, но не можеш да се бориш с майката природа. Това, което знам за него, е, че той ще реши какво е добро за страната", каза Капур пред BBC.

Още: Поуката от 1968: Как Байдън все пак може да победи Тръмп

Има и подкрепящи

Има и такива, които се притесняват, че не остава достатъчно време за нов кандидат, който да се включи в надпреварата, и са решили да подкрепят Байдън, ако той остане на поста. Мегадонор, с когото от BBC са разговаряли тази седмица и който отказва да бъде назован, е заявил, че планира да продължи с набирането на средства за президента. "Всички ние искаме да държим Доналд Тръмп далеч от Белия дом и вероятно това ще ни държи заедно", казва той.

Още: Белият дом: Байдън няма абсолютно никакво намерение да оттегли кандидатурата си

Кампанията на Байдън заяви, че е събрала 38 млн. долара от деня на дебатите до уикенда, главно чрез малки дарения, и общо 127 млн. долара само през юни.

Президентът на САЩ се сблъсква с редица негативни социологически проучвания, които показват, че след дебата в Атланта преднината на републиканския му съперник се е увеличила. Публикувано в сряда проучване на NYT показва, че Тръмп има най-голямата си преднина досега - шест процентни пункта. Отделно изследване, публикувано от CBS News, показва, че републиканецът има има преднина от три пункта пред Байдън в решаващите за битката щати.

Още: Доналд Тръмп води пред Джо Байдън: Нови проучвания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес