Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата поиска прошка за престъпленията на Римокатолическата църква в Америка

10 юли 2015, 07:45 часа
Реклама

Папа Франциск поиска, по време на посещението си в Боливия, прошка за престъпленията, извършени от Римокатолическата църква по време на колонизацията на Америка.

"Някой може с пълно право да каже, че когато папата говори за колониализма, той забравя някои от действията на Църквата. С горчивина казвам, че са били извършени много и сериозни престъпления против коренните жители на Америка в името на Бога", каза светият отец в речта си в боливийския град Санта Крус.

Папа Франциск припомни и за признаването на тези престъпления от страна на папа Йоан Павел II, както и на епископалната конференция за Латинска Америка. "Моля смирено за прошка не само за обидата, нанесена от страна на църквата, но и за престъпленията срещу коренното население по време на т.нар завладяване на Америка", цитира папата боливийският сайт La Razon.

Йоан Павел II поиска прошка от народите на Северна и Южна Америка за тези престъпления през октомври 1992 г., когато бе отбелязана 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб. Папа Франциск обаче е първият папа в историята, „смирено“ помолил за прошка по време на среща с местни групи и активисти от Боливия в присъствието на първия боливийски президент с местен произход, Ево Моралес. 

Извинението на Франциск бе посрещнато със силни аплодисменти от коренното население и други групи, събрали се на световна среща на местните движения, чиято борба срещу несправедливостта и социалното неравенство е подкрепено от папата.

„Ние приемаме извиненията. Какво повече можем да очакваме от човек като папа Франциск?“, казва Адолфо Чавес, лидер на местна група. „Време е да обърнем страницата и да направи стъпка да започнем наново. Ние никога не сме били „по-малко“ местни.“

Извинението е значително събитие, като се има предвид спорът, изригнал в Съединените щати, където папа Франциск планира да канонизира испански свещеник от 18-ти век, Хуниперо Сера, създал мисии в цяла Калифорния. Представители на коренното население твърдят, че Сера брутално е християнизирал местното население, заличавайки цели села в процеса и затова се противопоставят на канонизацията. Според Ватикана Сера е защитил местните жители от злоупотребите на колонистите.

Извинението на папа Франциск е значително и предвид други противоречия, които възникнаха по време на посещение на друг папа. Бенедикт XVI привлече остри критики по време на посещението му през 2007 в Бразилия, когато защити кампанията за християнизация на Църквата към местните жители. Тогава папата заяви, че „индианците от Латинска Америка са изпитвали мълчалив копнеж да станат християни, когато испанските и португалските завоеватели се появят по земите им“.

Мексиканският епископ Раул Вера, който присъства на посещението на папа Франциск и неговото изявление, заяви пред AP, че Църквата по същество е бил пасивен участник, позволяващ поробването на местните жители по време на кампанията на испанския крал в раздаването на територии на европейските заселници. Лидерът на местните хора в селището Анта в Перу, Амандина Киспе, която присъства на срещата в Боливия, каза, че Църквата все още държи земи на коренното население и трябва да бъдат върнати.

„Църквата открадна нашите земи и събори храмовете в Куско, а след това построи свои църкви – а сега иска входни такси, за да ги посетите“, допълва тя пред AP.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес