Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 60% от американците от средната класа имат финансови затруднения

05 юни 2024, 12:14 часа
Реклама

Почти 2/3 от американците, представители на средната класа твърдят, че изпитват „финансови затруднения“ и не очакват промяна до края на живота си, сочи проучване по поръчка на National True Cost of Living Coalition, цитирано от Bloomberg.

В голямото допитване сред 2 500 пълнолетни, около 65% от хората, които печелят над 200% повече от федералното ниво на бедност, или най-малко 60 000 долара за 4-членно семейство, често считано за средна класа, са заявили, че имат финансови затруднения.

По много традиционни показатели икономиката на САЩ е силна, със стабилен пазар на труда, жилищен и фондов пазар и стабилен ръст на брутния вътрешен продукт. Но данните не отразяват финансовата несигурност на милиони домакинства, в които потребителите се притесняват за бъдещето си и не могат да спестяват, според проучването.

ОЩЕ: Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

Значителна част от американците с по-високи доходи се също се чувстват финансово несигурни. Допитването показва, че 1/4 от хората, които получават 5 пъти повече от федералното ниво на бедност, т.е. над 150 000 долара годишно за 4-членно семейство, се тревожат дали ще могат да плащат сметките си.

Снимка: iStock

Около 40% от анкетираните не са можели да планират отвъд следващата си заплата, а 46% нямат спестени и 500 долара за спешни разходи. Допитването от февруари установява, че над половината анкетирани са заявили, че им трудно поне донякъде да управляват сегашните си нива на дълг.

„Икономиката процъфтява, но много американци още се затрудняват да си поемат въздух финансово. Те просто нямат възможността да планират извън настоящите си нужди“, казва Дженифър Джоунс Остин, главен изпълнителен директор и изпълнителен директор на Федерацията на протестантските социални агенции, организация, помогнала за поръчването на анкетата.

ОЩЕ: Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

„Като нация е изключително важно да разберем истинската цена на живота в САЩ днес“, казва Джоунс Остин. „Това означава да се погледне отвъд най-основните икономически нужди, за да се отчете това, от което американците от XXI век не само се нуждаят, но и да напредват и да планират утрешния ден.“

Допитването установи и че 80% от американците някога са живели от заплата до заплата.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес