Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения на бунт (Видео)

04 декември 2012, 12:56 часа

Нов протест парализира втория по големина град в Словения - Марибор. Демонстрантите протестираха срещу кмета на града. Той е обвинен в корупция и наскоро беше изключен от Словенската народна партия. Но Франц Канглер отказва да освободи кметския пост.

Реклама

Недоволството набира все по-голяма сила в Словения - държава, която доскоро беше смятана за една от най-проспериращите в Европа.

Над 6 хиляди души се включиха в протеста в Марибор. Демонстрантите замеряха полицаите с камъни, самоделни бомбички и с фойерверки. Ранени са най-малко 12 души. Сред пострадалите има и полицаи. Арестувани са над 40 участници в протеста. Това обаче не разколеба недоволните словенци да насрочат нови демонстрации, предаде БНТ.

Освен срещу корупцията, те протестират и срещу мерките за икономии.

В момента Словения се бори да избегне спасителен план. Страната тежко пострада от финансовата криза. Сега е в рецесия, берзаботицата постоянно расте, нараства и броят на лошите кредити. Дясноцентристкото правителство планира да ореже заплатите в държавния сектор, да намали социалните помощи, да повиши възрастта за пенсиониране и да съкрати разходите за здравеопазване и образование.

Протести, организирани чрез социалната мрежа "Фейсбук", се проведоха в още пет словенски града. Протестиращите смятат, че изборът на Борут Пахор за нов държавен глава няма да промени нищо.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес