Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Параолимпиец, скейтбордист като на игра и неочакван гимнастик: Пионерите в Париж 2024

01 юли 2024, 17:58 часа
Реклама

10 500 атлети ще участват в най-големия спортен форум това лято - Олимпийските игри в Париж. Сред тях са златни медалисти, световни рекордьори и шампиони, обещаващи дебютанти, както и ветерани, които най-накрая сбъдват мечтата си да се включат в олимпийската надпревара. Представяме ви трима атлети, които са „пионери“ за страните си на Олимпийските игри във френската столица

Реклама

„Пионерите“ на Олимпиадата в Париж

  • Бруна Алешандре (тенис на маса)

29-годишната състезателка от бразилски произход се готви за олимпийските и параолимпийските игри, като тя се превърна в първата състезателка по тенис на маса и втората от Бразилия, която ще вземе участие и на две олимпиади. Алешандре губи дясната си ръка малко след като е родена, но това не я спира от мечтата ѝ за кариера в тениса на маса. Тя е четирикратна параолимпийска шампионка, освен това бе и част от бразилския отбор, който грабна бронзовия медал на Панамериканските игри миналата година. Участието ѝ на тазгодишните Игри е историческо за Бразилия. „Много съм щастлива, че мога да представлявам всички хора с увреждания и да им покажа, че всичко е възможно“, каза тя пред Olympics.com.

  • Ричард Тури (скейтборд)

Скейтбордистът Ричард Тури е готов да преобърне представите на Словакия за това какво е да си олимпиец. Източна Европа много добре знае какво е кану слалом и спортно ходене например, но видео геймърът Тури определено не влиза в тези представи. Той е готов да се превърне в първия за страната си представител в скейтбординга. 31-годишният словак от Кошице се научил да кара скейтборд от видео играта Tony Hawk's Pro Skater 2, която набира голяма популярност сред младежите през 2000-та година. „Казвах на майка ми, че искам да бъда професионален скейтбордър и тя ми купи скейтборд. Така започнахме да караме с приятели около къщата ми“, споделя той пред Olympics.com.

Тури се провали на квалификациите за Олимпийските игри в Токио през 2020, но това не успя да го откаже от мечтата му и сега той е готов да преобърне представите за олимпийски спортове в страната си.

  • Лейс Наджар (спортна гимнастика)

Сирия едва ли е първата страна, за която се сещате, когато чуете спортна гимнастика. Страната никога досега не е имала представител в този спорт на олимпиада, но 21-годишният Лейс Наджар е готов да промени това. Роденият в Америка Наджар започва кариерата си в спортната гимнастика благодарение на баща си, който е решил, че синът му трябва да спортува, защото е бил хиперактивен: „Той просто беше хиперактивен, имаше твърде много енергия. Тогава си казах, че трябва да го запиша на някакъв спорт, където ще може да изразходва тази енергия“, сподели Маер Наджар, баща на Лейс пред Olympics.com. Решението на баща му се оказва добро и младият американец тръгва по пътеката на своята олимпийска мечта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Южноафриканската борба отново на картата на олимпийските игри

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес