Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Милов с позиция за скандала в българската борба преди Игрите в Париж

01 юли 2024, 22:52 часа
Реклама

Един от най-добрите български борци Кирил Милов излезе с позиция в своя фейсбук профил относно скандала в този спорт преди Олимпийските игри в Париж. Нашият състезател потвърди, че ще вземе допълнителната олимпийска квота и ще качи килограми, за да се състезава на 130 класически стил във френската столица.

Кирил Милов ще качи килограми и ще представя България в Париж

Милов се контузи часове преди началото на Европейското първенство и пропусна пролетните квалификации, с което неговата категория остана без виза за Париж 2024. На първата квалификация в Баку, Георги Иванов смени свободната борба с класически стил, но бе елиминиран от Бека Канделаки (Азербайджан) на четвъртфиналите.

ОЩЕ: Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Дните до Париж

Щастливата развръзка за България

Така България остана без квота и в тежката категория. След квалификациите в Истанбул обаче изникна любопитен казус. Според Кирил Милов Сергей Семьонов от Русия не е покрил изискванията на МОК за липса на връзки с армията, а Канделаки е бил хванат с допинг. Така следващи на опашката са българските национали. Тъй като квотата не е поименна, родната федерация по борба избира именно Милов.

Според Милов квотата е подарена

"Трябва да бъде ясно, че нито аз (поради очевидни причини), нито Георги е спечелил квота. Тази квота е ПОДАРЕНА на България. Това стана възможно след като на руския състезател му е отнета квотата, заради това, че е военен. По класиране представителят на Азербайджан е следващ, но той е хванат с допинг", пише борецът във фейсбук.

НАСКОРО: Прекрасно! Европейска титла по борба за България (СНИМКИ)

Дните до Париж

"Георги Иванов взима първата среща, но губи от състезателя от Азербайджан. Следователно остава България по класиране и отпадане на предходните държави. Казвам държави, защото припомням, че квотата не е поименна, а се дава на съответната държава", продължава той и заявява, че е напълно възстановен от тежката си травма и е приел предложението на родната федерация да замине за френската столица.

Уважение между борците

"Аз нямах никаква представа, че не са се обадили на Георги Иванов. Като професионален състезател и преди всичко, като мъж, аз реших, че трябва да му кажа лично, тъй като в медиите излезе, че той заминава за Париж. Казах му, че ако иска да участва и има претенции ще направим преборване. Той каза, че няма претенции, след като е взето решение аз да участвам и ми пожела успех. Респект за мъжката му постъпка! Ако бях на негово място и аз така щях да постъпя", коментира Кирил Милов, който ще представлява българската борба на Олимпийските игри 2024.

Здравейте на всички! Последните дни много се спекулира относно подарената квота на България в категория до 130кг...

Публикувахте от Кирил Милов в Понеделник, 1 юли 2024 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес