Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестима атлети ще представят България на Олимпийските игри в Париж

02 юли 2024, 17:56 часа
Реклама

Националният шампионта по лека атлетика за мъже и жени, който се проведе през изминалия уикенд във Велико Търново, бе последният шанс за българските атлети да си осигурят участие на Олимпийските игри в Париж през август месец. По всяка вероятност България ще има своите 6 представители в този спорт. 

Пламена Миткова с покрит норматив за Олимпиадата в Париж

Единствената ни атлетка, покрила олимпийския норматив, стана Пламена Миткова. 19-годишната пловдивчанка, която участва на скок дължина, успя да приземи последния си шести опит на невероятните 6.97 метра. С този резултат тя покри квотата с 11 сантиметра, излезе на 4-то място в световната ранглиста за сезона и записа втори най-добър резултат в историята на българската атлетика.

Пламена Миткова

Шестима други българи са в позиция в ренкинг системата, която им дава право на участие в Париж. Това са Мирела Демирева (скок височина) - 23-та позиция Габриела Петрова (троен скок) - 28-ма позиция и Милица Мирчева (маратон) - 92-ра позиция. Сред тях е и Александра Начева (троен скок), която преди седмица претърпя операция, след като се контузи тежко на турнира в Габрово, и ще пропусне надпреварата за олимпийскте медали.

При мъжете двама са българските състезатели, които ще се борят сред най-добрите на планетата. Това са 19-годишният дебютант Божидар Саръбоюков (скок дължина) - 26-та позиция и Тихомир Иванов (скок височина) - 25-та позиция.

 

Състезанията по лека атлетика в Париж ще започнат на 1 август, като ще продължат до 11-ти. Дом на "кралицата на спорта" ще бъде "Стад дьо Франс".

ОЩЕ: Параолимпиец, скейтбордист като на игра и неочакван гимнастик: Пионерите в Париж 2024

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес