Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен чай срещу черен чай: Кой е по-здравословен и полезен?

28 май 2024, 11:08 часа
Реклама

Зеленият чай и черният чай имат подобни ползи за здравето, като повишаване на бдителността и защита на здравето на сърцето. Докато и двете са с високо съдържание на антиоксиданти, има някои разлики в техните компоненти.

И зеленият, и черният чай се правят от листата на растението Camellia sinensis.

Ключовата разлика между двата е, че черният чай се окислява, а зеленият не.

За да се направи черен чай, листата първо се навиват и след това се излагат на въздух, за да се задейства процесът на окисление. Тази реакция кара листата да станат тъмнокафяви и позволява на вкусовете да се засилят и засилят.

От друга страна, зеленият чай се обработва, за да се предотврати окисляването и по този начин е много по-светъл на цвят от черния чай.

Кои чайове са най-добри диуретици

Ползи от зеления и черния чай

Въпреки че зеленият и черният чай се различават, те могат да осигурят някои от същите ползи за здравето.

Може да защити сърцето ви

И зеленият, и черният чай са богати на група защитни антиоксиданти, наречени полифеноли.

По-конкретно, те съдържат флавоноиди, подгрупа полифеноли.

Видът и количеството флавоноиди, които съдържат обаче, се различават. Например зеленият чай съдържа много по-голямо количество епигалокатехин-3-галат (EGCG), докато черният чай е богат източник на теафлавини.

Смята се, че флавоноидите в зеления и черния чай предпазват сърцето ви.

Може да засили мозъчната функция

Зеленият и черният чай съдържат кофеин, известен стимулант.

Зеленият чай съдържа по-малко кофеин от черния чай – около 35 мг на чаша от 230 мл, в сравнение с 39–109 мг за същата порция черен чай.

Кофеинът стимулира вашата нервна система, като блокира инхибиторния невротрансмитер аденозин. Той също така подпомага освобождаването на подобряващи настроението невротрансмитери като допамин и серотонин.

В резултат на това кофеинът може да повиши бдителността, настроението, бдителността, времето за реакция и краткосрочното припомняне.

Зеленият и черният чай също съдържат аминокиселината L-теанин, която не присъства в кафето.

Смята се, че L-теанинът преминава кръвно-мозъчната бариера и предизвиква освобождаването на инхибиторен невротрансмитер в мозъка, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA), което води до отпуснато, но бдително състояние.

Както зеленият, така и черният чай са страхотни алтернативи на кафето за тези, които искат повдигане на настроението без издайническото безпокойство на кафето.

Зеленият чай е богат на мощния антиоксидант EGCG

Зеленият чай е отличен източник на мощния антиоксидант епигалокатехин-3-галат (EGCG).

Въпреки че зеленият чай съдържа други полифеноли, като катехин и галова киселина, EGCG се счита за най-мощния и вероятно отговорен за много от ползите за здравето на зеления чай.

Ето списък на възможните ползи от EGCG в зеления чай:

Рак. Проучвания в епруветка са установили, че EGCG в зеления чай може да инхибира размножаването на раковите клетки и да причини смърт на раковите клетки (18, 19).

Болест на Алцхаймер. EGCG може да намали вредните ефекти на амилоидните плаки, които се натрупват при пациенти с Алцхаймер.

Анти умора. Проучване установи, че мишките, консумиращи напитка, съдържаща EGCG, са имали удължено време на плуване преди изтощение в сравнение с тези, които пият вода.

Защита на черния дроб. Доказано е, че EGCG намалява развитието на мастен черен дроб при мишки на диета с високо съдържание на мазнини.

Антимикробно. Този антиоксидант може да причини увреждане на стените на бактериалните клетки и може дори да намали предаването на някои вируси.

Успокояващо. Може да взаимодейства с рецепторите в мозъка ви, за да упражни успокояващ ефект върху тялото ви.

Въпреки че по-голямата част от изследванията на EGCG в зеления чай са проведени в епруветка или проучвания върху животни, констатациите придават достоверност на отдавна докладваните ползи от пиенето на зелен чай.

Черният чай съдържа полезните теафлавини

Теафлавините са група полифеноли, които са уникални за черния чай.

Те се образуват по време на процеса на окисление и представляват 3–6% от всички полифеноли в черния чай.

Теафлавините изглежда предлагат много ползи за здравето - всички свързани с тяхната антиоксидантна способност.

Тези полифеноли могат да предпазят мастните клетки от увреждане от свободните радикали и могат да поддържат естественото производство на антиоксиданти в тялото ви.

Кои са най-подходящите чайове за разхлабване

Кое да пиете

Зеленият и черният чай предлагат подобни предимства.

Въпреки че се различават по своя полифенолен състав, те могат да осигурят същите благоприятни ефекти върху функцията на кръвоносните съдове .

Повечето изследвания показват, че зеленият чай има по-силни антиоксидантни свойства от черния чай, но едно проучване установи, че зеленият и черният чай показват еднакво ефективен антиоксидантен капацитет.

Въпреки че и двата съдържат кофеин, черният чай обикновено има повече - което прави зеления по-добър избор за хора, чувствителни към този стимулант. Освен това зеленият чай съдържа повече L-теанин, аминокиселина, която успокоява и може да балансира ефектите на кофеина.

Въпреки това, ако търсите кофеин, който не е толкова силен като кафето, черният чай може да бъде чудесен вариант за вас.

Имайте предвид, че и черният, и зеленият чай съдържат танини, които могат да се свържат с минералите и да намалят способността им за усвояване. Следователно чаят може да се консумира най-добре между храненията.

Зеленият и черният чай осигуряват подобни ползи за здравето, включително за сърцето и мозъка.

Докато зеленият чай може да съдържа по-мощни антиоксиданти, доказателствата не подкрепят категорично единия чай пред другия.

И двете съдържат стимуланта кофеин и L-теанин, който има успокояващ ефект.

Накратко, и двете са страхотни добавки към вашата диета.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес