Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни храни: 3 добри причини да ядете по 1 яйце всеки ден

12 февруари 2023, 16:50 часа

Яйцата са любима храна на мнозина. Разнопосочни са и мненията за това колко е полезно да ги консумираме всеки ден. Изхождайки от научното мнение, трябва да отбележим, че не трябва да се лишаваме от тях в ежедневното си меню.

Реклама

Ето част от ефектите, от които бихте могли да се възползвате при ежедневната консумация на яйца.

Здравословни храни

Обикновеното яйце е една от най-питателните храни сред познатите, това е безспорно.

Според изследвания яйцата имат най-балансираната комбинация от витамини, микроелементи и хранителни вещества, необходими на човешкия организъм. Това е лесно смилаем продукт с високо съдържание на протеини и почти без въглехидрати. Яйцата често се включват в диетата за отслабване, те засищат бързо и за дълго време.

Може ли да включите яйца в менюто си, ако имате диабет?

3 добри причини да консумирате по 1 яйце всеки ден

• Подобряване на паметта. Много хора вероятно не са чували за веществото, наречено ацетилхолин в яйцата, което помага за подобряване на нашата памет. Консумацията на едно яйце всяка сутрин е особено полезно за децата, за да подобрят концентрацията си и да учат по-добре.

• Укрепване на имунитета. Ако консумираме яйца продължително време, можем да посилим имунитета си, което ще ни направи по-здрави. За хора, родени със сравнително слабо телосложение, яйцата обикновено се прилагат под формата на тоник, който е способен да засили имунитета и да подсилва тялото.

Защо яйцата са толкова полезни?

• Чувство за ситост за продължително време. Яйцата имат много мазнини и протеини. Ако ядем яйце всяка сутрин, това ще ни държи сити по-дълго време. Яйцата се усвояват бавно. Едно яйце е способно да достави устойчива енергия в тялото, така че хората, които ядат яйца сутрин, е по-малко вероятно да усетят глад до обяд.

Най-полезни според диетолозите са варените яйца. Едни хора ги предпочитат рохки или добре сварени. Нужно е да се знае, че при рохките яйца се запазват по-голяма част от хранителните вещества. Както вече споменахме, това зависи от предпочитанията на всеки един от нас.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес