Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

29 юни 2024, 20:28 часа

Всички сме се сблъсквали с неприятното хълцане в даден момент. Това явление може да бъде неприятно, особено когато сме в компания и понякога имаме чувството, че не можем да се отървем от хълцането, независимо колко вода пием или колко дълго задържаме дъха си. 

Реклама

Вижте още: Тест за седене и изправяне разкрива здравето на сърцето ви: Лекарите твърдят, че разкрива колко дълго ще живеете

Тези, които страдат от хълцане, вече могат да въздъхнат с облекчение, тъй като учените са открили метод, който включва само четири стъпки. Както твърдят, работи в 100 процента от случаите.

Стъпка 1: Издишайте напълно, изпразнете дробовете си.

Стъпка 2: Поемете дълбоко въздух и го задръжте за няколко секунди.

Стъпка 3: Без да изпускате въздух, вдишайте още малко въздух, след което задръжте за няколко секунди.

Стъпка 4: Повторете стъпка 3.

Хълцането е неволно и бързо свиване на мускулите на диафрагмата, както и на мускулите между ребрата, които разширяват белите дробове за дишане, последвано незабавно от затваряне на глотиса.

Това е мускулна част, която затваря дихателните пътища след преглъщане. Затварянето на глотиса е това, което причинява звука "hic", обясни д-р. Марк Лоуман пред Fox News Digital.

Хълцането обикновено е краткотрайно и Лофман посочва, че по-продължителното хълцане може да бъде свързано със здравословни проблеми.

Вижте още: Могат ли хората с диабет да консумират диня?

"По-дългите епизоди са свързани с различни състояния, от доброкачествени до сериозни, въпреки че понякога никога не намираме причината за постоянното хълцане" посочи той.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес