Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тест за седене и изправяне разкрива здравето на сърцето ви: Лекарите твърдят, че разкрива колко дълго ще живеете

29 юни 2024, 19:39 часа

Дълголетието не се отразява само в това колко дълго живеете, но и в това да останете здрави възможно най-дълго. Тестът за седене и изправяне е добър начин да определите колко сте здрави и дори може да предскаже колко дълго ще живеете, показват изследвания.

Реклама

Вижте още: Могат ли хората с диабет да консумират диня?

"Това е косвен индикатор за вашето здраве" - казва д-р. Натали Азар за теста.

Какво представлява тестът за седене и изправяне?

Започвате теста изправен, сядате с кръстосани крака на земята и след това се изправяте отново.

Звучи лесно, но не е така. Трябва да преминете от изправено положение в седнало положение и обратно, без да използвате ръцете или която и да е част от тялото си, освен краката и силата на тялото си, за да ви помогне да се изправите или седнете.

Какво показва тестът?

Този прост тест е ефективен индикатор за здраве, тъй като трябва да имате силно сърдечно-съдово здраве, добър баланс, ловкост, гъвкавост и сила на торса и краката, за да завършите теста, казва Азар.

Как да направите теста

Целта е да преминете от изправено положение в седнало положение на пода и обратно в изправено положение без никаква помощ на ръцете. Ето как да го направите:

– Започнете да се изправяте и си дайте 10 точки

- Седнете на пода с кръстосани крака

– Станете пак

- Приспадайте точка всеки път, когато използвате ръката, коляното, предмишницата или страничната част на крака си, за да си помогнете

- Ако можете да седите и да стоите без помощ, вие сте получили перфектни 10 точки. Ако изобщо не можете да станете, резултатът ви е нула.

Вижте още: Не можете да отслабнете? Учените откриха генетична причина

Как да тълкуваме резултатите

- Осем или повече точки е това, което искате - казва Азар.

Но тя посочва, че има много неща, които тестът не взема предвид.

Тестът не взема предвид нараняванията, така че трябва да изчакате, докато се оправите, за да опитате теста, или не приемайте, че резултатите ви са окончателни и че всичко е мярка за вашето здраве.

"Тестът също така не взема предвид мускулно-скелетните ограничения" - казва Азар.

Така че, ако имате проблеми с мобилността, резултатът ви може никога да не достигне 10. Това не означава, че не сте здрави и във форма, обяснява Азар.

Азар добавя, че прави този тест през цялото време и че нейният личен резултат не винаги е перфектен, въпреки че е в отлично физическо здраве. Много фактори могат да влязат в действие. Ако например не сте спали добре или ви боли кръстът, дайте си почивка. Има цяла 10-точкова скала с причина.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес