Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

16 май 2024, 12:17 часа

Ако се справяте с тревожност, може да сте запознати с усещането за изтощение, което идва след тревожност или пристъп на паника. Има мозъчна мъгла и мудност. Може да ви е по-трудно да се съсредоточите, може да сте по-малко бдителни и тялото ви да боли.

По време на тревожност или пристъп на паника, тялото преживява редица химически промени и започва да изпомпва адреналин. Сърдечният ви ритъм се ускорява и дишането става повърхностно. След това, когато пристъпът отмине и се освободите от интензивната реакция, предизвикана от нервната система, се появява нов набор от симптоми и настъпва „махмурлук“ на тревожната атака, оставяйки хората да се чувстват психически и физически изтощени.

Как можем да контролираме паник атаките: След пандемията все повече хипохондрици

Претоварването отнема много енергия и ни зарежда по някакъв начин, така че, естествено, ще се чувстваме много уморени и много уморени след него.

Какво причинява тези последствия

Важно е да знаете, че пристъпите на паника и пристъпите на тревожност, макар че често се използват взаимозаменяемо, са две различни неща.

Паническата атака е физиологична реакция, при която реакцията на тялото се бори или бягай се активира, за да помогне на човек да се подготви за нещо опасно. Хората често казват, че пристъпът на паника се чувства сякаш получават сърдечен удар или умират - това може да предизвика силна тревожност заедно с комбинация от физически симптоми, включително ускорен пулс, изпотяване, треперене и недостиг на въздух.

Пристъпите на тревожност, от друга страна, обикновено се появяват, когато хората вече не чувстват контрол над тревожността си. „Безпокойството някак преминава праг, когато вече не е удобно или управляемо за някого.

И по време на двата типа атаки адреналинът се изпомпва в цялото тяло. Когато се понижите от този прилив на адреналин, може да се почувствате притиснати, защото току-що сте преминали през интензивно емоционално преживяване, а в някои случаи също и през тежка физическа реакция.

Когато се отървете от това, ще има много последствия. Тялото ви всъщност ще се почувства физически уморено, защото сте преминали през доста голямо събитие

След пристъп хората често се чувстват изтощени и изтощени. И ако сте хипервентилирани, може дори да почувствате болка - особено в гръдните мускули. Някои може да изпитат гадене, стомашно-чревни проблеми, главоболие и мигрена, заедно с обостряне на симптоми, свързани с хронични заболявания, които имат.

Последствията, които идват с атака на паника, вероятно ще бъдат по-интензивни от тези, които следват атака на тревожност. И в зависимост от човека, последствията могат да продължат няколко часа или цял ден или два.

Пристъпите на тревожност или паника могат да доведат до истинско физическо изтощение, като мозъчна мъгла, мудност и болки в тялото.

Какво не трябва да правите при паник атака?

Как да се справите с тревожност или паническа атака

Ако редовно изпитвате пристъпи на тревожност или пристъпи на паника, Препоръчително е да научите от какво се нуждаете по време и след атаката, за да можете да имате план. Методите на лечение като когнитивно-поведенческата теория могат да ви помогнат да научите как да управлявате тревожността и паниката, когато се появят, така че няма да се налага да се справяте с такива тежки симптоми на „махмурлук“ след това.

Но ако атаката вече е дошла и е изчезнала и вие се чувствате добре, има няколко начина за смекчаване на симптомите.

Първата стъпка е да направите пауза и да си поемете глътка въздух, за да забавите системата си. Направете вашата среда, ако можете, да се чувства комфортно около вас. Изключете светлините, пуснете малко успокояваща музика - направете това, от което се нуждаете, за да се успокоите и да се почувствате здраво.

Пренесете се в настоящия момент и признайте каквото и да е това, което чувствате физически и емоционално. Използването на някои техники за дълбоко дишане - като диафрагмено дишане, дишане в кутия или ритмично дишане - за регулиране на тялото ви също може да помогне с това.

Практикувайте всички традиционно здравословни поведения - като например да се уверите, че получавате достатъчно сън и правилно хранене - и намерете някой, с когото да обработите емоциите си, независимо дали е близък приятел или специалист по психично здраве. Изключително важно е да се обърнете към някой, който ще ви заземи и успокои, а не някой, който ще ви раздвижи още повече.

Бъдете търпеливи със себе си. Ще отнеме известно време, докато последствията отшумят. Осъзнайте, че най-лошото свърши и докато давам всичко от себе си и съм състрадателен към себе си, мога да преодолея това с времето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес