Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петзвездни хрупкави печени картофи с една тайна съставка

26 юли 2024, 16:50 часа

Нашите любими хрупкави печени картофи, но със сирене, богато на умами Цезар.

Варенето на картофите в алкална вода разгражда повърхностите им, създавайки нишестена каша, която осигурява допълнителна повърхностна площ и хрупкавост.

Вливането на маслото с чесън, аншоа и лимонова кора придава на картофената кора допълнителен цезарски вкус.

Хвърлянето на картофите със сос Worcestershire, лимонов сок и много ядково сирене пармезан точно преди сервиране изгражда характерните вкусове на Цезар.

Печенето разкрива всички най-добри части на един картоф: хрупкава кожа, хрупкави ръбове и мек, пухкав център. Могила от печени картофи, просто подправени със сол и черен пипер, е любимата ми комфортна храна. Но ако ги обличате с остър, солен, сирене вкус на страхотен дресинг за салата Цезар, тази почти перфектна храна става още по-добра.

Съставки

  • Сол
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
  • 2 кг червени картофи, обелени и нарязани на малки парчета
  • 6 супени лъжици екстра върджин зехтин
  • 3 средни скилидки чесън, смлени
  • 1/2 чаена лъжичка лимонова кора, разделена плюс 2 чаени лъжички лимонов сок
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжичка сос Worcestershire
  • 2 супени лъжици смлени листа пресен магданоз
  • 1/2 чаша настъргано сирене пармезан, плюс допълнително за сервиране

 

Начин на приготвяне

Регулирайте решетката на фурната в централна позиция и загрейте фурната предварително до 230°C или 400°F 200°C, ако използвате конвекция. В голяма тенджера загрейте 2 литра вода на силен огън, докато заври. Добавете 2 супени лъжици сол, сода за хляб и картофи и разбъркайте. Върнете обратно, намалете да къкри и гответе, докато ножът не срещне малко съпротивление, когато се пъхне в парче картоф, около 10 минути след като отново заври.

Полезна СУПА с тиквички и лапад

Междувременно смесете зехтина, аншоата, чесъна, 1/4 чаена лъжичка лимонова кора и няколко смлени черен пипер в малка тенджера и загрейте на среден огън. Гответе, като разбърквате и разклащате тигана непрекъснато, докато чесънът започне да става златист и аншоата се разпаднат, 1 до 3 минути. Незабавно прецедете маслото през цедка с фина мрежа, поставена в голяма купа. Оставете сместа чесън/аншоа настрана и я дръжте отделно.

Когато картофите се сварят, отцедете внимателно, върнете в тенджерата и ги оставете да почиват в тенджерата за около 30 секунди, за да позволите на излишната влага да се изпари. Прехвърлете в купата с влятото масло, подправете на вкус с още малко сол и черен пипер и разбъркайте, като разклатите купата грубо, докато върху парчетата картофи се натрупа дебел слой паста, подобна на картофено пюре.

Прехвърлете картофите в голяма тава с ръбове и ги разделете, като ги разпределите равномерно. Прехвърлете във фурната и печете, без да мърдате, 20 минути. С помощта на тънка, гъвкава метална шпатула освободете залепналите картофи, разклатете тигана и обърнете картофите. Продължете да печете, докато картофите станат наситено кафяви и хрупкави навсякъде, като ги обръщате и разклащате няколко пъти по време на готвене, 30 до 40 минути по-дълго.

Мързелива рецепта за супа топчета

В голяма купа разбийте, за да комбинирате запазената смес от чесън/аншоа, останалата 1/4 чаена лъжичка лимонова кора, лимонов сок, сос Worcestershire и магданоз. Прехвърлете картофите в голямата купа, поръсете с Пармиджано-Реджано и разбъркайте, докато картофите се покрият равномерно. Подправете с още сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете в чиния за сервиране, поръсете с допълнително Пармиджано-Реджано, ако желаете, и сервирайте веднага.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес