Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните причини за подуването и как да го облекчите

18 септември 2023, 08:45 часа

Случвало ли ви се е да разхлабите колана си в края на тежко хранене? Или някога ви се е налагало да се справяте с досадна тежест в корема, сякаш се чувствате сити през цялото време? Истината е, че може да сте най-здравият човек на планетата, но подуване на корема се случва на всеки. За съжаление, причините зад това не винаги са лесни за идентифициране или проследяване. Всъщност може да варира в зависимост от начина ви на живот и чувствителността на тялото ви. Въпреки това, ето някои от най-честите причини за подуване на корема и как да го избегнете.

Напитките, които успешно елиминират излишните течности от организма ви

Храната, която ядете

Често храната, която съставлява вашата диета, е виновна за подуването на корема. Има някои видове храни, които трябва да избягвате, ако искате да поддържате корема си плосък. Една от тях е пицата, която е пълна с мазнини и сол - две съставки, които са скандално известни с това, че причиняват подуване. Не е изненадващо, че газирани напитки като въглеродна вода и сода също влизат в списъка, заедно с по-малко очевидни като леща и боб, благодарение на техните несмилаеми захари.

Хранене твърде бързо

Колкото по-бързо ядете, толкова повече въздух сте склонни да поглъщате в процеса. Знаем, че може да е трудно човек да се справя – особено когато сте гладни и сте лице в лице с любимото си ястие. Но истината е, че това е рецепта да не се чувствате много добре след това. Ако това звучи като вас, опитайте се да го забавите и яжте по-внимателно. Има много предимства на внимателното хранене, като например да помогнете на тялото ви да смила и усвоява по-добре хранителните вещества. Той също така предотвратява преяждането, което също помага за справяне с подуването на корема.

Пиене през сламка

Не е важно само какво ядете и пиете, но и как го правите. Използването на сламка може да ви се струва нищо, но тук важи същата логика като описаната по-горе, когато ядете твърде бързо. Сламките ви карат да всмуквате излишния въздух с всяка глътка и това води до - да, познахте - подуване на корема. Просто зарежете напълно сламките и пийте от чашата си. По този начин помагате и за опазване на околната среда в процеса.

Прекомерно пиене и пушене

Не е новина колко ужасни са алкохолът и цигарите за вашето здраве, но ефектът им е по-лош, отколкото си мислите. Тютюнопушенето вреди на храносмилателния ви тракт, причинявайки здравословни състояния, предизвикващи подуване, като ГЕРБ и чернодробно заболяване. Алкохолът, от друга страна, забавя изпразването на стомаха ви, което удължава това чувство на тежест, което получавате след пиене на алкохол и ядене на храна.

Освен да се откажете от тези навици, можете да увеличите приема на храни, които подпомагат храносмилането и имат детоксикиращи свойства като кимион и копър, за които говорихме преди тук във Verv. Като алтернатива, по-лесен начин да получите дозата си от тези съставки е чрез диета и хранителни добавки. Някои капсули могат да промият храносмилателния ви тракт от токсини. Тези токсини поглъщат нездравословните мазнини и възпрепятстват метаболизма ви, така че е важно да правите прочистване от време на време.

Изненадващата причина, поради която може да се подувате

Не получава достатъчно хидратация

Изглежда контрапродуктивно да пиете повече вода, когато вече имате чувството, че коремът ви ще се пръсне, но H2O никога не е добра идея. Дехидратацията само кара тялото ви да пести повече вода, което ви кара да се чувствате по-подути през целия ден. Поддържането на хидратация не само ще подпомогне храносмилането, но може да компенсира симптомите на диета, която съдържа твърде много сол и въглехидрати.

Лоша стойка

Това може да изглежда тривиално, но дори простото действие на хранене, докато сте се отпуснали над храната си, може да причини подуване на корема, без дори да го осъзнавате. Според проучване на изследователи от Европа, ако гръбнакът ви не е изправен, това може да задържа повече газове в храносмилателната ви система и да ви кара да се чувствате подути през цялото време. Но ако имате добра стойка, може да се задържат по-малко газове, което води до по-плосък корем. Така че следващия път, когато седнете на масата си за вечеря, тренирайте повече осъзнатост върху позата си и как седите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес